Energetikai tanúsítvány és a panel program

Sokakban felmerül a kérdés, hogyan lehetséges az, hogy a panellakások sokszor jobb energetikai tanúsítvány besorolást érnek el, mint amire a tulajdonosok számítanak. Milyen jellemzőkkel is rendelkeznek a panellakások energetikai szempontból.


energiatanusitvany-2

  • Magyarországon körülbelül 580 ezer paneles technológiával épült lakás található és a budapesti lakosság egyharmada él lakótelepeken.

Az egyik oka, hogy ezek a lakások jobb
energiatanúsítvány besorolást érnek el a panelokba eleve beépített hőszigetelés és, hogy általában a lépcsőházaik fűtöttek, ami szintén sokat számít az
energetikai tanúsítás során.

Egyre több panel épület vesz részt a panel programban, melynek eredményeképpen tovább javul az energetikai besorolásuk és sokszor megelőzik a téglaépítésű ingatlanokat is.

Illetve egyre több panel épületnél figyelhető meg, hogy napkollektorokat alkalmaznak a meleg víz rásegítéshez, ami szintén sokat számít az energiatanúsítványban.

A panel program keretében az épület külső hőszigetelést kap és sok épületben a régi nyílászárókat is újakra cserélik, melynek következtében ezek az ingatlanok sokkal energiatakarékosabbak lesznek.

Egy szigetelés nélküli panellakás belső fala körülbelül 13-14 Celsius fokos, míg szigeteléssel 21-22 Celsius fokos még a hidegebb időkben is. Nem is beszélve arról, hogy a CO2 kibocsátás is jelentős százalékban csökkenthető ezzel az eljárással.

Egy teljes körű felújítással az energiaköltségek akár 60 százaléka is megtakarítható, ami egy körülbelül 50-60 négyzetméteres lakásnál éves szinten akár százezer forint fölötti megtakarítást is jelenthet.

A hőszigetelés előnyei:

   • Védi az épület szerkezetét
   • Meggátolja a víz beszivárgását
   • Csökkenti a CO2 kibocsátást
   • Véd a túlzott felmelegedés és lehűlés ellen
   • Megoldhatja a penészesedés problémáját
   • Gyorsan megtérülő beruházás
   • Növeli az ingatlan értékét
   • Energetikai tanúsítvány jobb besorolását eredményezheti

Energetikai tanúsítvány Budapest készítése során tapasztalható, hogy egy panel programban részt vett, új nyílászárókkal rendelkező, az épületen belül kedvező elhelyezkedésű lakás általában a 2016-os követelményeknek miatt elérhető legjobb lakás zöldkártyát kap vagyis CC besorolást az energiatanúsítványban.

Míg ezzel szemben a hőszigeteléssel nem rendelkező épületek akár több kategóriával rosszabb energetikai besorolást kaphatnak.

Nagy Nikoletta