Energetikai tanúsítvány és a panel program

Sokakban felmerül a kérdés, hogyan lehetséges az, hogy a panellakások sokszor jobb energetikai tanúsítvány besorolást érnek el, mint amire a tulajdonosok számítanak. Milyen jellemzőkkel is rendelkeznek a panellakások energetikai szempontból.


energiatanusitvany-2

  Magyarországon körülbelül 580 ezer paneles technológiával épült lakás található és a budapesti lakosság egyharmada él lakótelepeken.

  Az egyik oka, hogy ezek a lakások jobb
  energiatanúsítvány besorolást érnek el a panelokba eleve beépített hőszigetelés és, hogy általában a lépcsőházaik fűtöttek, ami szintén sokat számít az
  energetikai tanúsítás során.

  Egyre több panel épület vesz részt a panel programban, melynek eredményeképpen tovább javul az energetikai besorolásuk és sokszor megelőzik a téglaépítésű ingatlanokat is.

  Illetve egyre több panel épületnél figyelhető meg, hogy napkollektorokat alkalmaznak a meleg víz rásegítéshez, ami szintén sokat számít az energiatanúsítványban.

  A panel program keretében az épület külső hőszigetelést kap és sok épületben a régi nyílászárókat is újakra cserélik, melynek következtében ezek az ingatlanok sokkal energiatakarékosabbak lesznek.

  Egy szigetelés nélküli panellakás belső fala körülbelül 13-14 Celsius fokos, míg szigeteléssel 21-22 Celsius fokos még a hidegebb időkben is. Nem is beszélve arról, hogy a CO2 kibocsátás is jelentős százalékban csökkenthető ezzel az eljárással.

  Egy teljes körű felújítással az energiaköltségek akár 60 százaléka is megtakarítható, ami egy körülbelül 50-60 négyzetméteres lakásnál éves szinten akár százezer forint fölötti megtakarítást is jelenthet.

  A hőszigetelés előnyei:

  • Védi az épület szerkezetét
  • Meggátolja a víz beszivárgását
  • Csökkenti a CO2 kibocsátást
  • Véd a túlzott felmelegedés és lehűlés ellen
  • Megoldhatja a penészesedés problémáját
  • Gyorsan megtérülő beruházás
  • Növeli az ingatlan értékét
  • Energetikai tanúsítvány jobb besorolását eredményezheti

  Energetikai tanúsítvány Budapest készítése során tapasztalható, hogy egy panel programban részt vett, új nyílászárókkal rendelkező, az épületen belül kedvező elhelyezkedésű lakás általában a 2016-os követelményeknek miatt elérhető legjobb lakás zöldkártyát kap vagyis CC besorolást az energiatanúsítványban.

  Míg ezzel szemben a hőszigeteléssel nem rendelkező épületek akár több kategóriával rosszabb energetikai besorolást kaphatnak.

Nagy Nikoletta