Energetikai tanúsítvány – minden, amit tudni érdemes

Építkezne, eladna, vagy bérbe adna? Tudja, hogy mindehhez ma már kötelező az energetikai tanúsítvány kiállítása minden ingatlan esetében? Mondjuk, hogy mit jelent, mikor kötelező és mi alapján történik a besorolás.

Mi az az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány egy okirat. Energetikai tanúsítvány az ingatlan tulajdonságairól ad tájékoztatást a potenciális vevő vagy bérlő számára. Energia tanúsítványnak, lakás zöldkártyának vagy e-zöldkártyának is nevezik. És energiatanúsításként is hivatkoznak rá  Tartalmazza az ingatlan energetikai besorolását. Vagyis azt mutatja meg, hogy az adott ingatlan mennyire jól használja fel az energiát. Egyúttal javaslatot tesz az energiamegtakarítás lehetőségeire is.

Mennyibe kerül az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány ára több tényezőtől is függ, de alapvetően szabad áras szolgáltatás, vagyis annyiba kerül, amennyiért az egyes szolgáltatók értékesítik azt.

Így néz ki:

energetikai tanúsítvány minta

A Hiteles Energetikai Tanúsítvány (HET)  első oldala az összefoglaló lap. Ezt az előlapot az e-tanúsítás alkalmazás generálja, amikor a tanúsítványt készítő szakember beküldi azt a központi adatbázisba.

Mit tartalmaz az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány tartalma:

 • az ingatlan címe és helyrajzi száma,
 • megrendelő adatai,
 • a legfőbb mutatószámok,
 • az ingatlan energetikai tanúsítvány besorolása és
 • a javaslat az energia megtakarításra.

Az összefoglaló lap után következik a kalkuláció. Ez tartalmazza a különböző számításokat, ami alapjául szolgál az épület vagy lakás energetikai tanúsítvány kategóriájának. Ebben találhatóak többek közt a lakásról felvett rétegrendek, nyílászárók, gépészeti és épületszerkezeti adatok.

Az energiatanúsítvány végén található a javaslat. Itt a tanúsítványt készítő szakember javaslatot tesz, arra nézve, hogy

 • milyen korszerűsítésekkel lenne javítható az ingatlan energiafelhasználása
 • és ez által, hogyan lehetne jobb besorolást elérni az adott ingatlanra.

A besorolások és kategóriák

Összesen 12 darab energetikai besorolás létezik.

 1. AA++ (miminális energiaigényű)
 2. AA+ (kiemelkedően nagy energiahatékonyságú)
 3. AA (közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb)
 4. BB (közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynek megfelelő)
 5. CC (korszerű)
 6. DD (megközelíti a korszerűt)
 7. EE (átlagosnál jobb)
 8. FF (átlagos)
 9. GG (átlagost megközelítő)
 10. HH (gyenge
 11. II (rossz)
 12. JJ (kiemelkedően rossz)

Mint említettük, az tanúsítvány az ingatlanok energiafelhasználásáról ad tájékoztatást. Hasonlóan a háztartási gépekhez, rendelkezik egy színes skálával. A skálák azt jelölik, hogy otthonunk milyen energetikai besorolást kapott. A skála a legkedvezőbb „AA++” kategóriától a legkedvezőtlenebb „JJ” kategóriáig terjed.

Az energetikai tanúsítvány kategóriák a következő táblázatban vannak felsorolva:

Az energetikai tanúsítvány kategóriái
Az energetikai tanúsítvány kategóriái

Mitől is függ az energetikai besorolás pontosan?

Az energetikai besorolása sok kis tényező függvénye.  Az egyik ezek közül az épületek felületének és térfogatának aránya (A/V arány). Fontos még továbbá, hogy az épületen található-e hőszigetelés. Ha igen, akkor milyen és milyen vastagságban. Lényeges az is, hogy milyen nyílászárókkal rendelkezik az adott ingatlan, milyen a fűtési és meleg vízellátási rendszere. Minden mérőszámot és fogyasztási adatot az e-tanúsítás során az adott épülethez is viszonyítunk.

Az energetikai tanúsítvány elkészítése során az épület következő adatait kell figyelembe venni; ezektől függ a besorolás:

 • geometriai adatai, a felület-térfogat arányának számítása
 • fajlagos hőveszteség-tényező kiszámítása
 • nyári túlmelegedés kockázatának elemzése
 • a nettó fűtési hőenergia-igény felmérése
 • a fűtési rendszer veszteségeinek meghatározása
 • a melegvíz ellátás nettó hőenergia igényének és veszteségének, illetve
 • energiaigényének kiszámítása
 • a légtechnikai rendszerek hő mérlegének, veszteségének, energia-felhasználásának kiszámítása.

De a besorolás leginkább a következő két tényezőtől függ:

 • milyen a határoló szerkezetek hőszigetelő képessége – ezáltal mekkora a hő veszteség, és
 • hogy ez a hőveszteség milyen energiaforrásból és mekkora hatásfokkal van pótolva.

Az energetikai tanúsítványban tulajdonképp az energiafelhasználást számoljuk ki. Ezt az alapterülettel elosztva egy négyzetméterre vonatkoztatjuk. Így biztosítva hogy a számérték független legyen az ingatlan méretétől.

Energetikai tanúsítványt készíttethetünk egy társasházra és a benne található lakásokra is külön-külön. De a kettő nem ugyanazt jelenti. Sokan nem tudják, hogy ha eladni vagy tartósan bérbe adni szeretnék ingatlanukat, akkor nem elegendő a csak a társasházra készült energetikai tanúsítvány. Szükséges külön a lakásra is elkészíttetni.

Többször előfordult már, hogy a lakástulajdonosok értetlenül álltak, amikor kézhez kapták ingatlanjuk energetikai tanúsítványát. Mert a besorolása teljesen más kategóriát mutatott, mint az ugyanabban a társasházban lévő másik lakásé.

Miért kaphat két hasonló lakás eltérő energetikai besorolást? Mert:

 • Eltérés van a falak szerkezetében, szigetelésében, rétegrendjében. Általában egyazon épületben lévő lakásoknál ezek megegyeznek. Néha azonban előfordulhat, hogy eltérés van, és ez már önmagában vezethet különbségekhez.
 • Fontos szempont a lakás elhelyezkedése az épületen belül. Egy közbenső lakás energetikai értékei jobbak lesznek, hiszen alulról és felülről is fűtött lakás határolja. Azonban egy legfelső szinten lévő lakás felső födémje szabad térrel érintkezik.
 • Figyelembe kell venni a nyílászárók méreteit és anyagát is. Egy társasházon belül is előfordulhat, hogy egyes lakásokban már az új korszerű nyílászárók vannak, míg másokban régebbiek. Ez is okozhat különbségeket, bár ez a különbség nem túl nagy,  hiszen a nyílászárók felülete általában sokkal kisebb, mint a külső falaké.
 • Nem mindegy a lakás fekvése. Egy déli fekvésű lakás értéke jobbak lesznek, mint egy északié.
 • A fűtési és melegvíz ellátási rendszer korszerűségét is figyelembe kell venni. Olyan társasházakban, ahol minden lakás egyedi gépészeti megoldással rendelkezik, igencsak eltérő lehet az energiafogyasztás. Például két hasonló lakás energetikai besorolása eltérhet, ha az egyikben gázkonvektor van, a másikban pedig kondenzációs kazán.

Tehát ugyanazon épületben lévő lakások esetében is előfordulhatnak különbségek a besorolás alkalmával. Ez az érték lehet jobb és rosszabb is az épület egészére vonatkozó értékektől.

Az energetikai tanúsítvány besorolás nagyon sok tényező függvénye. Ezért ne lepődjünk meg, ha lakásunk energetikai tanúsítványa más eredményt mutat, mint az ugyanabban az épületben lévő más ingatlané.

Mikor kötelező az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítványt kötelezően el kell készíttetnünk:

Meglévő ingatlan esetében:

 • az eladó felelős az épület energetikai tanúsítványt elkészíttetni, ha adás-vétel történik
 • a bérbeadó felelős az épület energetikai tanúsítványt elkészíttetni, ha egy éven felüli bérbeadás történik.

Új építésű ingatlan esetében pedig:

 •  az építtető felelős az épület energetikai tanúsítványt elkészíttetni ha adás-vétel történik, vagy használatbavételi engedélyt kérelmez.

Mikor nem kell tanúsítvány?

 • 50 m2-nél kisebb alapterületű, külön álló épületre
 • évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt épületek: nyaralóra, hétvégi házra, üdülőre
 • legfeljebb 2 évi használatra szánt felvonulási épületekre
 • alacsony energiaigényű mezőgazdasági épületre
 • hitéleti célra szánt épületekre
 • műhelyre, vagy ipari területen lévő épületre (csak bizonyos esetekben)

A tanúsítvány előnyei

 • Információkat ad arra vonatkozóan, hogy milyen korszerűsítésekkel lehetne javítani az ingatlan energiafogyasztásán, ezáltal az energetikai besorolásán is.
 • Akár energiahatékonysági pályázatokon is részt vehetünk vele. Pénzt takaríthatunk meg, ha az épület korszerűsítésére kerül sor.
 • A jobb besorolású épületek előnyösebb helyzetből indulnak eladáskor és bérbeadáskor.
 • Ha kiderül egy ingatlanról, hogy energiatakarékosabb, az a magasabb eladási vagy bérbeadási ár formájában is megtérülhet számunkra.
 • Az energia tanúsítvány a bérlő vagy vásárló számára is garancia arra, hogy kisebb rezsiköltségekkel kell számolnia.

Ki állíthat ki energetikai tanúsítványt?

Az Építész- vagy Mérnöki Kamaránál bejegyzett, és energetikai tanúsításra jogosító vizsgát tett mérnök. Mérnöki Kamara esetében TÉ – Épületek energetikai tanúsítása (Energetikai tanúsító) vagy az Építész Kamara esetében TÉ (Energetikai tanúsítói jogosultság) elnevezéssel rendelkező személy.

Tudta, hogy cégünk energetikai tanúsítványok készítését Budapest összes kerületében végzi?

Energetikai tanúsítványt csak olyan személy hitelesíthet, aki megfelelő jogosultággal rendelkezik. A tanúsítványon fel kell tünteni a Hiteles Energetikai Tanúsítvány számot, vagy a HET számot.

Mi lesz 2022-től?

2020-ban nagy változások léptek életbe a tanúsítványok háza táján. Az új ingatlanok esetében nyilván továbbra is elvárás, hogy az épületek szerkezete megfelelő hőátbocsátási tényezővel rendelkezzenek.

Az energiatanúsítványban bevezették az úgynevezett „közel nulla” energiaigényű épületek építését. 2022. július 1-től csak olyan épületeket lehet építeni, amelyek ezt a szintet elérik. Ebbe többek között beletartozik például az is, hogy az energiaigény legalább 25%-át megújuló energiaforrásból kell biztosítani.

Mindenképp érdemes már most tájékozódni, mielőtt építkezésbe kezdenénk.

Az aktuálisan érvényes hatósági bizonyítványoknál meg kell felelni a szigorúbb energetikai követelmény szintjeinek 2022-től.

Energetikai tanúsítvány készítésének lépései

Az energetikai tanúsítvány készítés 7 lépésből áll.

 1. Kapcsolatfelvétel: Keressen minket bizalommal telefonon, vagy írjon nekünk e-mailt! Szívesen választ adunk minden kérdésére, és tájékoztatjuk a várható költségekről.
 2. Adatok és iratok: A következő lépés a meglévő iratok áttanulmányozása – (gondolunk itt az építészeti és gépészeti dokumentumokra abban az esetben, ha az a tulajdonos birtokában van.)
 3. Időpont: Ezt követi egy egyeztetés az adatbeszerzés folyamatáról.
 4. Egyeztetés: Amennyiben nincsenek meg a szükséges dokumentumok, elvégezzük ezek beszerzését.
 5. Terv készítés: Elkészítjük a tanúsítványát – ez átlagosan 1-2 munkanap, viszont szükség esetén akár 24 óra alatt is kézhez kaphatja!
 6. Email: személyes átvétellel Ön megkapja az elkészült energetikai tanúsítványt.
 7. Fizetés: Szolgáltatásainkért készpénzzel tud fizetni.

Energiatanúsítvány készítés kizárólag online

Amennyiben Önnek birtokában van az összes alábbi dokumentum, nem szükséges a felmérés elvégzése, tanúsítványát ezen iratok alapján online, kiszállás nélkül is el tudjuk készíteni:

 • alaprajz vagy alaprajzok (amennyiben társasházban él, emeleti szintrajz szükséges)
 • rétegrend és metszetek
 • homlokzati rajzok
 • tetőszerkezet
 • épületgépészeti dokumentáció (a fűtésről, gépészeti rendszerről, melegvíz-ellátásról, klímáról stb. szóló műszaki leírások)
 • felelős műszaki vezető nyilatkozata.

Összefoglalva

Az energetikai besorolás egy hivatalos dokumentum, ami felméri ingatlanunk jelenlegi energetikai tulajdonságait.

 • Megmutatja, hogy mennyire jól használja fel az energiát.
 • Javaslatot tesz arra, hogyan tudunk minél több energiát megtakarítani.
 • Részletezi, mik a javasolt megoldások az ingatlan rezsiköltségének csökkentésére. Illetve hogy ezen változtatások végrehajtásával milyen energetikai osztályba lehetséges kerülni.

Kötelező elvégeztetni:

 • új ingatlan kapcsán a használatbavételi engedély kérelmezéséhez, illetve
 • minden eladásra és tartósan bérbeadásra szánt meglévő ingatlan esetében, néhány kivételtől eltekintve.

A tanúsítványra vonatkozó jogszabályok:

Tanúsítvány megrendelése

Keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeken!

ETANUS Mérnöki Iroda

Tel.: +36205520552

E-mail: etanus1@gmail.com