Energetikai tanúsítvány – minden, amit tudni érdemes

Építkezne, eladna, vagy bérbe adna? Tudja, hogy mindehhez ma már kötelező az energetikai tanúsítvány kiállítása minden ingatlan esetében? Mondjuk, hogy mit jelent, mikor kötelező és mi alapján történik a besorolás.

Mi az az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány egy okirat. Az ingatlan energetikai tulajdonságairól ad tájékoztatást a potenciális vevő vagy bérlő számára. Energia tanúsítványnak, lakás zöldkártyának vagy e-zöldkártyának is nevezik. És energiatanúsításként is hivatkoznak rá  Tartalmazza az ingatlan energetikai besorolását. Vagyis azt mutatja meg, hogy az adott ingatlan mennyire jól használja fel az energiát. Egyúttal javaslatot tesz az energiamegtakarítás lehetőségeire is.

Így néz ki:

energetikai tanúsítvány minta

A Hiteles Energetikai Tanúsítvány (HET)  első oldala az összefoglaló lap. Ezt az előlapot az e-tanúsítás alkalmazás generálja, amikor a tanúsítványt készítő szakember beküldi azt a központi adatbázisba. Ezen az oldalon található:

 • az ingatlan címe és helyrajzi száma,
 • megrendelő adatai,
 • a legfőbb mutatószámok,
 • az ingatlan energetikai tanúsítvány besorolása és
 • a javaslat az energia megtakarításra.

Az összefoglaló lap után következik a kalkuláció. Ez tartalmazza a különböző számításokat, ami alapjául szolgál az épület vagy lakás energetikai tanúsítvány kategóriájának. Ebben találhatóak többek közt a lakásról felvett rétegrendek, nyílászárók, gépészeti és épületszerkezeti adatok.

Az energiatanúsítvány végén található a javaslat. Itt a tanúsítványt készítő szakember javaslatot tesz, arra nézve, hogy

 • milyen korszerűsítésekkel lenne javítható az ingatlan energiafelhasználása
 • és ez által, hogyan lehetne jobb besorolást elérni az adott ingatlanra.

A besorolás kategóriái

Mint említettük, az tanúsítvány az ingatlanok energiafelhasználásáról ad tájékoztatást. Hasonlóan a háztartási gépekhez, rendelkezik egy színes skálával. A skálák azt jelölik, hogy otthonunk milyen energetikai besorolást kapott. A skála a legkedvezőbb „AA++” kategóriától a legkedvezőtlenebb „JJ” kategóriáig terjed.

Az energetikai tanúsítvány kategóriák a következő táblázatban vannak felsorolva:

Az energetikai tanúsítvány kategóriái
Az energetikai tanúsítvány kategóriái

Mitől is függ az energetikai besorolás pontosan?

Az energetikai besorolása sok kis tényező függvénye.  Az egyik ezek közül az épületek felületének és térfogatának aránya (A/V arány). Fontos még továbbá, hogy az épületen található-e hőszigetelés. Ha igen, akkor milyen és milyen vastagságban. Lényeges az is, hogy milyen nyílászárókkal rendelkezik az adott ingatlan, milyen a fűtési és meleg vízellátási rendszere. Minden mérőszámot és fogyasztási adatot az e-tanúsítás során az adott épülethez is viszonyítunk.

Az energetikai tanúsítvány elkészítése során az épület következő adatait kell figyelembe venni; ezektől függ a besorolás:

 • geometriai adatai, a felület-térfogat arányának számítása
 • fajlagos hőveszteség-tényező kiszámítása
 • nyári túlmelegedés kockázatának elemzése
 • a nettó fűtési hőenergia-igény felmérése
 • a fűtési rendszer veszteségeinek meghatározása
 • a melegvíz ellátás nettó hőenergia igényének és veszteségének, illetve
 • energiaigényének kiszámítása
 • a légtechnikai rendszerek hő mérlegének, veszteségének, energia-felhasználásának kiszámítása.

De a besorolás leginkább a következő két tényezőtől függ:

 • milyen a határoló szerkezetek hőszigetelő képessége – ezáltal mekkora a hő veszteség, és
 • hogy ez a hőveszteség milyen energiaforrásból és mekkora hatásfokkal van pótolva.

Az energia tanúsítványban tulajdonképp az energiafelhasználást számoljuk ki. Ezt az alapterülettel elosztva egy négyzetméterre vonatkoztatjuk. Így biztosítva hogy a számérték független legyen az ingatlan méretétől.

Energetikai tanúsítványt készíttethetünk egy társasházra és a benne található lakásokra is külön-külön. De a kettő nem ugyanazt jelenti. Sokan nem tudják, hogy ha eladni vagy tartósan bérbe adni szeretnék ingatlanukat, akkor nem elegendő a csak a társasházra készült energetikai tanúsítvány. Szükséges külön a lakásra is elkészíttetni.

Többször előfordult már, hogy a lakástulajdonosok értetlenül álltak, amikor kézhez kapták ingatlanjuk energetikai tanúsítványát. Mert a besorolása teljesen más kategóriát mutatott, mint az ugyanabban a társasházban lévő másik lakásé.

Miért kaphat két hasonló lakás eltérő energetikai besorolást? Mert:

 • Eltérés van a falak szerkezetében, szigetelésében, rétegrendjében. Általában egyazon épületben lévő lakásoknál ezek megegyeznek. Néha azonban előfordulhat, hogy eltérés van, és ez már önmagában vezethet különbségekhez.
 • Fontos szempont a lakás elhelyezkedése az épületen belül. Egy közbenső lakás energetikai értékei jobbak lesznek, hiszen alulról és felülről is fűtött lakás határolja. Azonban egy legfelső szinten lévő lakás felső födémje szabad térrel érintkezik.
 • Figyelembe kell venni a nyílászárók méreteit és anyagát is. Egy társasházon belül is előfordulhat, hogy egyes lakásokban már az új korszerű nyílászárók vannak, míg másokban régebbiek. Ez is okozhat különbségeket, bár ez a különbség nem túl nagy,  hiszen a nyílászárók felülete általában sokkal kisebb, mint a külső falaké.
 • Nem mindegy a lakás fekvése. Egy déli fekvésű lakás értéke jobbak lesznek, mint egy északié.
 • A fűtési és melegvíz ellátási rendszer korszerűségét is figyelembe kell venni. Olyan társasházakban, ahol minden lakás egyedi gépészeti megoldással rendelkezik, igencsak eltérő lehet az energiafogyasztás. Például két hasonló lakás energetikai besorolása eltérhet, ha az egyikben gázkonvektor van, a másikban pedig kondenzációs kazán.

Tehát ugyanazon épületben lévő lakások esetében is előfordulhatnak különbségek a besorolás alkalmával. Ez az érték lehet jobb és rosszabb is az épület egészére vonatkozó értékektől.

Az energetikai tanúsítvány besorolás nagyon sok tényező függvénye. Ezért ne lepődjünk meg, ha lakásunk energetikai tanúsítványa más eredményt mutat, mint az ugyanabban az épületben lévő más ingatlané.

Mikor és kinek kötelező energetikai tanúsítványt készíteni?

Az energetikai tanúsítványt kötelezően el kell készíttetnünk:

Meglévő ingatlan esetében:

 • az eladó felelős az épület energetikai tanúsítványt elkészíttetni, ha adás-vétel történik
 • a bérbeadó felelős az épület energetikai tanúsítványt elkészíttetni, ha egy éven felüli bérbeadás történik.

Új építésű ingatlan esetében pedig:

 •  az építtető felelős az épület energetikai tanúsítványt elkészíttetni ha adás-vétel történik, vagy használatbavételi engedélyt kérelmez.

A tanúsítvány előnyei

 • Információkat ad arra vonatkozóan, hogy milyen korszerűsítésekkel lehetne javítani az ingatlan energiafogyasztásán, ezáltal az energetikai besorolásán is.
 • Akár energiahatékonysági pályázatokon is részt vehetünk vele. Pénzt takaríthatunk meg, ha az épület korszerűsítésére kerül sor.
 • A jobb besorolású épületek előnyösebb helyzetből indulnak eladáskor és bérbeadáskor.
 • Ha kiderül egy ingatlanról, hogy energiatakarékosabb, az a magasabb eladási vagy bérbeadási ár formájában is megtérülhet számunkra.
 • Az energia tanúsítvány a bérlő vagy vásárló számára is garancia arra, hogy kisebb rezsiköltségekkel kell számolnia.

Ki állíthat ki energetikai tanúsítványt?

Az Építész- vagy Mérnöki Kamaránál bejegyzett, és energetikai tanúsításra jogosító vizsgát tett mérnök.

Tudta, hogy cégünk energetikai tanúsítványok készítését Budapest összes kerületében végzi?

Mi lesz 2020-tól?

2020-tól nagy változások léptek életbe a tanúsítványok háza táján. Az új ingatlanok esetében nyilván továbbra is elvárás, hogy az épületek szerkezete megfelelő hőátbocsátási tényezővel rendelkezzenek.

Az energiatanúsítványban bevezették az úgynevezett „közel nulla” energiaigényű épületek építését. Vagyis csak olyan épületeket lehet építeni, amelyek ezt a szintet elérik. Ebbe többek között beletartozik például az is, hogy az energiaigény legalább 25%-át megújuló energiaforrásból kell biztosítani.

Mindenképp érdemes már most tájékozódni, mielőtt építkezésbe kezdenénk. Az energetikai tanúsítványra vonatkozó követelmények várhatóan igencsak megváltoztak 2020-tól. A szigorítások 2020. december 31-én léptek életbe.

Összefoglalva

Az energetikai besorolás egy hivatalos dokumentum, ami felméri ingatlanunk jelenlegi energetikai tulajdonságait.

 • Megmutatja, hogy mennyire jól használja fel az energiát.
 • Javaslatot tesz arra, hogyan tudunk minél több energiát megtakarítani.
 • Részletezi, mik a javasolt megoldások az ingatlan rezsiköltségének csökkentésére. Illetve hogy ezen változtatások végrehajtásával milyen energetikai osztályba lehetséges kerülni.

Kötelező elvégeztetni:

 • új ingatlan kapcsán a használatbavételi engedély kérelmezéséhez, illetve
 • minden eladásra és tartósan bérbeadásra szánt meglévő ingatlan esetében, néhány kivételtől eltekintve.

A tanúsítványra vonatkozó jogszabályok: