Új szocpol-csak óvatosan, mert számít az energetikai tanúsítvány

Vigyázzunk, mert ha ingatlan vásárlásán gondolkozunk és szeretnénk igénybe venni a családi otthonteremtési kedvezményt, akkor jó ha tudjuk, hogy csak A vagy B energetikai besorolású energiatanúsítvánnyal rendelkező lakások esetén tehetjük meg.

Az új szocpol neve családok otthonteremtési kedvezménye, mellyel a kormány a fiatalokat kívánja támogatni abban, hogy ingatlant vásárolhassanak maguknak, illetve szeretne lökést adni az ingatlan piacnak is. Bár az úgy néz ki az ingatlanok forgalma már enélkül is fellendült és a piacon már egyre több a vevő, ami magasabb árakat eredményez.

A vagy B besorolású energiatanúsítvány

Aki már eleve beleszámolta a CSOK-ot a tervezett ingatlan vásárlásába az járjon el körültekintően, mert ahhoz, hogy használt ingatlant tudjon vásárolni és ehhez igénybe vegye a támogatást, szüksége lesz az adott ingatlan energetikai tanúsítványára. Továbbá az sem elég ha már megvan a lakás zöldkártya, hiszen az energetikai besorolásnak legalább A vagy B szintet kell elérnie.

A fejlődés a cél

Mivel a jól hőszigetelt épületek, melyek megfelelő nyílászárókkal és korszerű fűtési és melegvíz ellátási rendszerrel rendelkeznek, mind hozzájárulnak az energiatakarékossághoz, a fejlődéshez és a környezetvédelemhez is ezért a kormány célja, hogy az ingatlanvásárláson gondolkozó fiatalok vegyék figyelembe ezeket a szempontokat is.

Jó állapotú ingatlanokra

Azt is jó ha tudjuk, hogy a támogatás kizárólag a jó állapotban lévő ingatlanokra igényelhető. Tehát felújításra vagy korszerűsítésre nem fordíthatjuk a kedvezményt. Sajnos azonban ez a korlátozás megnehezíti a fiatalok dolgát, hiszen jelen pillanatban, ha nem számítjuk a panellakásokat az átlagos használt lakások legtöbbje csak szerencsés esetben éri el az E vagy D energetikai tanúsítvány besorolást.

Nagy Nikoletta