Mit tartalmaz az energiatanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány vagy lakás zöldkártya egy olyan dokumentum, amely tájékoztat az ingatlan energetikai tulajdonságairól és javaslatot tesz arra, hogyan tudunk minél több energiát megtakarítani. De mit is tartalmaz az energiatanúsítvány?

Energetikai tanúsítvány tartalma

Az energetikai tanúsítvány első oldala az összefoglaló lap, ezt az előlapot az e-tanúsítás elektromos alkalmazás generálja, amikor az energiatanúsítványt készítő szakember beküldi azt a központi adatbázisba. Ezen az oldalon található az ingatlan címe és helyrajzi száma, megrendelő adatai, a legfőbb mutatószámok, az ingatlan energetikai tanúsítvány besorolása és a javaslat az energia megtakarításra.

Az összefoglaló lap után következik a kalkuláció, amely tartalmazza a különböző számításokat, ami alapjául szolgál az épület vagy lakás energetikai tanúsítvány kategóriájának. Ebben találhatóak többek közt a lakásról felvett rétegrendek, nyílászárók, gépészeti és épületszerkezeti adatok.

Azt, hogy egy ingatlan milyen energiatanúsítvány besorolást kap leginkább két tényezőtől függ:

  1. mekkora a határoló szerkezetek hőszigetelő képessége (mekkora a hő veszteség), és
  2. ez a hő veszteség milyen energiaforrásból van pótolva és milyen hatásfokkal.

Az energiatanúsítvány végén található a javaslat, melyben a tanúsítványt készítő szakember javaslatot tesz, arra nézve, hogy milyen korszerűsítésekkel lenne javítható az ingatlan energiafelhasználása és ez által, hogyan lehetne egy jobb energetikai tanúsítvány besorolást elérni az adott ingatlanra.