Hasznos tudnivalók az energetikai tanúsítványról

2012 januárjától az ingatlanok bérbe adásához és eladásához szükség van energetikai tanúsítványra, mellyel a tulajdonosok igazolni tudják a vevőiknek, hogy az adott lakás vagy ház tényleg annyi energiát használ, olyan mértékű a szigetelése és korszerű a gépészete, mint ahogy azt állítják.

  Bizonyára sokan belefutottak már abba, hogy kibéreltek vagy megvásároltak egy ingatlant, amiről később kiderült, hogy az még sem olyan energiatakarékos, mint amilyennek elsőre tűnt. Az energiatanúsítvány nagy segítség ebből a szempontból, mert átfogó képet kapunk általa az ingatlan állapotáról, illetve szakemberek segítenek abban, hogy milyen újítások szükségesek ahhoz, hogy a lakás korszerűbb legyen energetikai szempontból és jobb besorolást kaphasson.

  A szakértők egy helyszíni felmérés alapján tájékozódnak a lakás állapotáról és felmérik a szükséges adatokat ahhoz, hogy utána egy számítógépes program segítségével elkészülhessen az energetikai tanúsítvány, ami 2016 januárjától egy A++-tól J-ig terjedő skálán osztályozza az ingatlanokat. A tanúsítvány 10 évig érvényes.
  Nem minden esetben kötelező megcsináltatnunk a zöldkártyát, nem kell elkészíttetnünk például:

 • az 50 m2-nél kisebb alapterületű épületekre
 • évente 4 hónapnál kevesebbet használt épületekre
 • a hitéleti rendeltetésű épületekre
 • a mezőgazdasági rendeltetésű épületekre

  A törvény azon részét, hogy 50 négyzetméternél kisebb területű épületekre nem kötelező az energiatanúsítvány sokan félre értelmezik, már többen kerestek minket is ezzel a problémával. Ez nem azt jelenti, hogyha például én egy 40 négyzetméteres lakással rendelkezem, akkor nem szükséges csináltatnom ilyen tanúsítványt, hiszen az épület alapterülete, amiben a lakásom található jóval meghaladja, az 50 négyzetméteres határt ezért kell, hogy rendelkezzek energetikai tanúsítvánnyal, ha el szeretném adni vagy bérbe adni az ingatlanomat.
  Ha bármilyen kérdése lenne, forduljon hozzánk bizalommal, a nap bármely szakában állunk rendelkezésére! Kapcsolat

Nagy Nikoletta