Energiatanúsítvány:Ingatlanunk értékének növelése

Amennyiben ingatlan vásárlásán gondolkozik, egyre többször felmerülhet az energetikai tanúsítvány vagy lakászöldkártya kifejezés, valamint az energetikai besorolás skálája, amely megmutatja az adott ingatlan energetikai jellemzőit. De pontosan mi is az energiatanúsítvány és mit jelentenek a különböző kategóriák?

  Az Európai Unió kötelezővé tette az egyes épületekre készített energetikai tanúsítványt az energiatakarékosság és a környezetvédelem miatt. Magyarországon 2012 január elsején vezették be a lakászöldkártya készítésére vonatkozó törvényeket, mely során a különböző lakásokat és házakat energetikai osztályokba sorolják.

  Az e-tanúsítás során megvizsgálják az épületek:

 • fűtési és hűtési rendszerét
 • meleg vízellátási rendszerét
 • nyílászáróit
 • lehűlő felületeit

  Az energiatanúsítványt nem kell megújítanunk minden évben, hiszen az érvényességi ideje 10 év. Azonban ha otthonunk felújítását tervezzük, pl. korszerűsítjük a fűtési rendszert vagy leszigeteljük a homlokzati falakat esetleg nyílászárókat cserélünk, akkor szükséges lesz újabb energetikai tanúsítványt készíttetnünk, hiszen ebben az esetben megváltozhat az épület energetikai besorolása.

  A hő kamerás vizsgálat nem kötelező

  Az lakás zöldkártya készítése során a szakemberek, vizsgálják azokat a műszaki adatokat, amelyek alapján majd később elvégzik az adott ingatlan energetikai besorolását. Az e-tanúsítás menetét könnyítheti meg a hő kamerás vizsgálat, amellyel meg lehet vizsgálni, hogy például hol távozik a meleg az épületből, hol van vizesedés stb.…. Ez az eljárás azonban nem kötelező, ingatlan tulajdonosként nem kell elkészíttetnünk, ha eladáson vagy bérbe adáson gondolkozunk.

  Energetikai besorolás kategóriák

  A műszaki cikkek besorolásához hasonlóan az ingatlanok besorolásánál is betűjelekkel jelzik az egyes kategóriákat. 2015-ben az A+ a legjobb, míg az I minősítés a legrosszabb kategória. A jogszabályok szerint a C vagy annál magasabb energetikai besorolású ingatlanok felelnek meg az energetikai követelményeknek. Hogyha a lakás üzemeltetéséhez több energiára van szükség, mint amit az aktuális követelmények előírnak, akkor kerül egy ingatlan a C kategória alá.

Nagy Nikoletta