Energiatanúsítvány: építőanyagok

Az energetikai tanúsítvány szempontjából nagy jelentőséggel bír, hogy egy épület milyen építőanyagból készült és milyen szigeteléssel látták el.


Az építészetben is megvan minden kornak a maga „divatja”. Az energetikai tanúsítvány Budapest készítése során jól megfigyelhető, hogy minden korban más és más építőanyagot használtak.

Például az 1900-as évek elejétől jellemzően kisméretű tömör téglát használtak. Sok ház épült még B30-as téglából, illetve a kilencvenes évektől egyre inkább teret hódít a Porotherm tégla és sok új épületnél megfigyelhető, hogy eleve külső szigetelést kapnak.

Az energiatanúsítvány szempontjából azért nem mindegy, hogy egy épület milyen építőanyagból készült, hiszen ezek az anyagok más és más értékekkel rendelkeznek, mint például hőtároló tömeg, hőátbocsátási tényező vagy nyomószilárdság.

Az energetikai tanúsítvány készítése során sokszor felmerül a kérdés az ingatlan tulajdonosokban, hogy miért lehetséges az, hogy otthonunk rossz energetikai besorolást kapott, pedig nagyon „masszív” esetenként vastag falai vannak a lakásnak, háznak.

Igen ám sajnos be kell látnunk, hogy lehet egy háznak jól megépített fala a több évtizeddel ezelőtt használt építőanyagok értékei nem felelnek meg a mai követelményeknek.

Vegyünk például egy kisméretű tömör téglát, aminek a hőátbocsátási tényezője vagyis az U értéke 1,37 W/m2K, ami nem felel meg a Magyarországon megkövetelt értéknek.

A másik véglet pedig a mostanában egyre népszerűbbé váló passzív házak, amelyek tökéletesen szigeteltek és ezért nincs is szükség a hagyományos fűtési rendszerekre sem.

Az energetikai tanúsítvány szempontjából fontos kérdés az is, hogy egy épület szigetelve van e vagy sem és, hogy milyen anyagból és milyen vastagságban.

Egy jól megválasztott megfelelő vastagságú szigetelés akkor több kategóriás javulást is jelenthet az energiatanúsítványban. A legújabb találmány az eleve hőszigeteléssel töltött téglák, amelyek hőátbocsátási tényezője 0,16 W/m2K vagy 0,15 W/m2K is lehet.

Nagy Nikoletta