Energiatanúsítvány: Alacsony és állandó hőmérsékletű kazánok

Az energetikai tanúsítás szempontjából fontos, hogy egy ingatlan milyen kazánnal rendelkezik, hiszen a fűtési rendszerek is befolyással vannak otthonunk energetikai tanúsítvány besorolására.
Milyen típusú kazánokat különböztetünk meg?


energiatanusitvany

  • Energetikai tanúsítvány számításnál létezik az alacsony és magas hőmérsékletű kazán. A magas hőmérsékletű kazán praktikus ott ahol szűkösebb a hely a fűtési rendszer kialakítására.

 

  • A legelterjedtebb módszer a központi radiátoros fűtés. Ha szeretnénk, választhatjuk a termosztatikus szelepekkel rendelkező rendszert, amivel minden helyiségben külön-külön tudjuk szabályozni a hőmérsékletet.

Az alacsony hőmérsékletű kazánoknál is jellemző a radiátoros fűtés, de találkozhatunk még padló vagy egyéb felületfűtésekkel is. Az energetikai tanúsítás során gyakran találkozhatunk ezzel a megoldással.

Az alacsony hőmérsékletű fűtési rendszer lényege, hogy nem túl magas hőmérsékletű víz kering a rendszerben körülbelül 40 Celsius fokos. Az energiatanúsítványban jobb besorolást érhetünk el egy alacsony hőmérsékletű kazánnal.

Energiatanúsítvány: milyen hatásfokú kazánok léteznek?

    • Állandó hőmérsékletű vagy hagyományos kazán

Az állandó hőmérsékletű kazánok éves hatásfoka 80 százalék körüli, az energetikai tanúsítás szempontjából nem a leghatékonyabbak.

    • Alacsony hőmérsékletű kazán

Sokkal jobb akár 95 százalékos éves hatásfokkal rendelkeznek, és pozitívabb irányba befolyásolják az energetikai tanúsítvány besorolást is.

    • Kondenzációs kazán

Hatásfoka kiemelkedő, 105 százalékos is lehet és a távozó füstgázban rejlő energiát is hasznosítja. Az energetikai tanúsítás szempontjából korszerűnek számít.

Egy 2016-os tervezett kormányrendelet szerint nemsokára már csak kondenzációs kazánra lehet használatbavételi engedélyt kapni. A kondenzációs kazán beszerzésével akár kategóriákkal jobb
energetikai tanúsítvány besorolást kaphat a lakásunk.

Hőmérséklet szabályozás

Nemcsak a kazánok vízhőfoka lehet szabályozható, hanem termosztatikus szelepekkel és termosztát felszerelésével szabályozhatjuk a hőmérsékletet külön minden helyiségben.

Ha megfelelő módon szabályozzuk a hőmérsékletet azzal rengeteg energiát spórolhatunk meg és javíthatunk ingatlanunk energetikai besorolásán.

Keringtető szivattyú

Ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy mennyi áramot használ a keringtető szivattyú, hiszen ha egy jól megválasztott például elektronikus szabályozású szivattyút választunk, azzal sok pénzt takaríthatunk meg a villanyszámlánkon.

Nagy Nikoletta