Energetikai tanúsítvány Termosztatikus szelepek

Az energiatanúsítvány szempontjából fontos szempont, hogy egy lakás milyen fűtési rendszerrel rendelkezik. A termosztatikus szelepekkel szabályozhatjuk otthonunk hőmérsékletét.


energiatanusitvany

Az energetikai tanúsítványnak a termosztatikus szelepek fontos részei

    • és az energetikai besorolásnak. A termosztatikus szelep egy önműködő hőmérséklet szabályzó, amely biztosítja, hogy egy fűtőtestbe megfelelő mennyiségű fűtővíz jusson.

Az energiatanúsítvány készítése során figyelembe kell venni az ingatlanok fűtési és melegvíz ellátási rendszerét is. Sokfajta fűtési rendszerrel találkozhatunk a különböző lakásokban.

Ahol a radiátoros megoldást választják érdemes termosztatikus szelepeket is szerelni a fűtőtestekre hiszen sok energiát és pénz takaríthatunk meg vele.

Amennyiben a helyiség hőmérséklete a termosztát fejen beállított értéknél kisebb, a fűtővíz a nyitott állapotú szelepen keresztül akadálytalanul áramolhat a fűtőtestbe.
A fűtőtest a környező helyiség levegőjét mindaddig melegíti, amíg a termosztát fej körül kialakul a kívánt hőmérséklet.

Az eközben megemelkedett helyiség hőmérséklet hatására a termosztát érzékelő töltete kitágul, és a szeleporsó közvetítésével a szelepet lezárja.
A fűtőtest kizáródik az elosztóhálózatból, lehűl, a helyiségbe történő hő bevitel megszűnik.

Egy bizonyos idő elteltével a helyiséghőmérséklet csökkenni kezd, az érzékelő-töltet is lehűl, összehúzódik, aminek következtében a szelep nyit és a fűtőtest ismét fűteni kezd.

Az újabb épületeknél nagy százalékban alkalmazzák ezt a technikát, mint az energiatanúsítvány készítése során érzékelhető is.

Nagy Nikoletta