Energetikai tanúsítvány

Energetikai tanúsítvány – előre a jövőbe

Energetikai tanúsítvány megújulása elért Magyarországra is. Az új energetikai tanúsítványnak köszönhetően előreléptünk a tudatos ingatlanvásárlás mezején.

A módosítás előtt készülő energetikai tanúsítványok kötelezőek voltak ingatlan adásvétel esetén, ez nem változik a jövőben is kőtelező marad, viszont óriási előrelépés minden lakás, ház vagy üzlethelyiség vásárlásakor, építésekor.

Az ok nem csak a megújult külső, hanem átláthatóbb, részletesebb energetikai tanúsítvány belső tartalma mely egy laikus számára is érthetőbb, de nem csak ez a jó hír.

Hanem a tartalmi része a követelményszintek szigorítása elsőre nem tűnik kedvezőnek, de a végén kifizetődő minden tulajodon átruházás esetében.

Mivel ezeknek köszönhetően már alappillére lesz már a megtekintés alkalmával az ingatlan vásárlás előtt, és ez a lényege, hogy ez is az egyik fő szempont lesz, igen sajnos még csak lesz és még nem az.

Viszont most, már ha valaki megtekint egy lakást annak az adott lakásnak tisztában lesz az energiahatékonyságával ebből adódóan kevesebb szakember bevonásával is az új energetikai tanúsítvány részletessége miatt.

Amennyiben történt korszerűsítés az elegendő volt-e és, hogy milyen jövőbeli átlagfogyasztással számolhat az adott ingatlan rezsijével.

Abban az esetben, ha felújítandó ingatlanról van szó, akkor meg látható lesz, hogy milyen korszerűsítésekre lesz szükség az energiahatékonysághoz, vagyis, hogy mivel tudják a lakás rezsijét számottevően csökkenteni.

Energetikai tanúsítvány elengedhetetlen részét képezi az ingatlan adásvételnek.

A tudatos vásárlás nem csak egy hűtő vagy televízió vásárlásban merül, ki ahol 100-300 Ft-ról döntünk, hanem egy ingatlan vásárlásnál is ahol 30-100 millió Ft-ot fogunk költeni. Ezért fontos az energetikai tanúsítvány.