Energetikai tanúsítvány ilyen a jó nyílászáró?

Ez energiatanúsítvány sok-sok tényező függvénye ez egyik ilyen tényező a nyílászárók típusa, mérete, üvegezése.


    • Korábban már említettük, hogy hogyan javíthat

lakásunk energiatanúsítványán

    • egy megfelelő hőszigetelés vagy fűtési rendszer, most lássuk mi a helyzet a nyílászárókkal.

Azt talán mondanunk sem kell, hogy az energiahatékonyság növelésével javíthatunk lakásunk energetikai tanúsítvány besorolásán.

Az egyik leggyorsabb megtérüléssel kecsegtető befektetés a nyílászárók cseréje. Ennek egyik előnye, hogy az új ablakok hő átbocsátása vagyis U-értéke sokkal kedvezőbb, mint a régi nyílászáróké, hiszen az elmúlt években jelentősen fejlődött a üvegezés és a tokszerkezetek hőszigetelő képessége is.

Tehát nemcsak lakásunk energiatanúsítvány besorolásán javíthatunk ezzel a megoldással, hanem energiát is spórolhatunk vele. Az új típusú nyílászáróknak rendkívül jó a légzáró képességük és ennek köszönhetően nehezebben szökik el a meleg levegő, mint egy régi típusú fakeretes ablaknál.

Fontos azonban azt is megemlítenünk, hogy ha nyílt égésterű kazánnal rendelkezünk, akkor csak légbevezetővel ellátott nyílászárók építhetők be a megfelelő szellőzés miatt.

Itt kell azt is megemlítenünk, hogy az ablakok és ajtók cseréje jó befektetés, de sokkal hamarabb fog megtérülni, ha emellé megcsináltatjuk a külső homlokzati falak szigetelését is, esetleg ahol arra szükség van a födémek szigetelését ezáltal jobb energetikai tanúsítvány kap ingatlanunk.

Mindent összevetve ne sajnáljuk a pénzt a megfelelő nyílászárókra, mert meg fog térülni befektetésünk és lakásunk energetikai tanúsítványában is meg fog látszódni a javulás.

Nagy Nikoletta