Energetikai tanúsítvány : hőátbocsátási tényező

Az energiatanúsítványban fontos fogalom a hőátbocsátási tényező, de sokan nincsenek tisztába ennek fogalmával és jelentőségével. Nézzük mit is kell tudnunk róla.

?????????????

A hőátbocsátási tényező fogalma:

    Egy olyan mértékegység, amely megmutatja, hogy egységnyi területen mekkora hőmennyiség távozik el, egységnyi hőmérséklet különbség hatására. Az energetikai tanúsítás során ez lényegében azért fontos, mert minden épületelem különböző hőátbocsátási tényezővel rendelkezik. Minél jobb ez az érték annál inkább pozitív irányba befolyásolja az energetikai tanúsítvány besorolást.

Hogyan csökkenthetjük a hőveszteséget?

    Általában a legnagyobb hőveszteség a falakon keresztül keletkezik, ezért egy jól megválasztott minőségi alapanyagokból és megfelelő vastagságban alkalmazott hőszigeteléssel nagyon sok energiát spórolhatunk meg és javíthatunk vele otthonunk energetikai besorolásán is.
    Ha a régi nyílászáróinkat új, jobb hőátbocsátási tényezővel rendelkezőkre cseréljük azzal is sokat javíthatunk az értékeken, bár általánosságban elmondható, hogy a külső falak felülete nagyobb mint a nyílászáróké, ezért a homlokzati hőszigetelés nagyobb javulást eredményezhet a lakás zöldkártya besorolásán.
    Léteznek bizonyos hőkamerás vizsgálatok, amelyek kiderítik, hogy melyek az épület gyenge pontjai és, hogy hol távozik a legtöbb hőmennyiség. Ezek a vizsgálatok nem kötelezőek és nem járnak együtt az energetikai tanúsítással, de ha felújításba kezdünk, akkor érdemes elvégeztetnünk.
    Európai uniós irányelvek szerint 2018-tól új szabályok léphetnek érvénybe melyek szabályozzák a társasházak felújítását, ami azt jelenti, hogy minden korszerűsítésnek meg kell felelnie bizonyos követelmény szintnek. A készülőben lévő rendelet is arra irányul, hogy csökkentsük az épületelemek hőátbocsátási tényezőjét és ezáltal energiát takarítsunk meg.

Nagy Nikoletta