Energetikai tanúsítvány: Fontos a korszerűsítés!

Az energetikai tanúsítvány Budapest készítése során sokszor lehet találkozni azzal, hogy az ingatlan tulajdonosok, ha el is végeztetnek valamilyen korszerűsítést, nem teljes körűen újítják fel otthonukat.


enrgiatanusitvany 28

  Elsősorban most a családi házakról beszélünk, hiszen például egy társasház komplett homlokzati hőszigetelése ennél azért egy kicsit bonyolultabb dolog, hiszen minden lakástulajdonosnak bele kell egyeznie egy ilyen beruházásba.
  • A családi házak tulajdonosainak körülbelül csak 10 százaléka végeztetett teljes körű felújítást, vagyis homlokzati hőszigetelést, nyílászáró cserét és fűtéskorszerűsítést együttesen. Holott a szakemberek kifejezetten javasolják például, hogy

a nyílászárók cseréjét és a homlokzati hőszigetelést együtt végeztessük el, hiszen így lesz leginkább optimális a felújítás.

  • Nem is beszélve arról, hogy akár több besorolással is jobb lehet ingatlanunk energetikai tanúsítvány, ami azért is fontos, mert 2016-tól bekövetkezett szigorításoknak köszönhetően a családi házak is lényegesen rosszabb

energetikai besorolás

  t kapnak.
  Egy nemrégiben végzett kutatás szerint a ház tulajdonosoknak, még lenne is megtakarítása a korszerűsítések elvégzésére és tisztában is vannak vele, hogy szükséges lenne, hiszen a magyar ingatlanállomány igencsak rossz állapotban van, de mégsem szánják rá magukat egy nagyobb korszerűsítésre.

Pedig egy ilyen beruházásnak rengeteg előnye van:

  • Otthonunk értéke növekszik.
  • Akár több kategóriával jobb energetikai tanúsítvány besorolást érhetünk el.
  • Energiát és pénzt takarítunk meg.
  • Óvjuk a környezetünket.
  • Esztétikusabb látvány.
  Az állam támogatja ezeket a beruházásokat (Otthon Melege Program, Panel Program…), ezért érdemes tájékozódnunk mielőtt belevágunk a felújításba, hogy milyen kedvezményeket, támogatást tudunk igénybe venni és mindenképpen kérjük ki szakemberek segítségét a korszerűsítésben.

Nagy Nikoletta