Energetikai tanúsítvány: fontos a hőszigetelés

Amikor otthonunk padlásfödémjét minőségi anyagokkal, megfelelően kivitelezve és megfelelő vastagságban hő szigeteljük az akár több kategóriát is javíthat ingatlanunk energiatanúsítvány besorolásán.


energiatanusitvany

    • A padlás hőszigetelésének két variáció létezik. Az egyik, amikor egy beépített tetőteret szigetelünk a másik, amikor egy üres padlásteret. A födém megfelelő hőszigetelése mindkét esetben nagyon fontos, hiszen a meleg levegő legfőképpen felfelé távozik otthonunkból.

Amikor ingatlanunk eladásán vagy bérbeadásán gondolkozunk, akkor is érdemes számba venni ezt a lehetőséget, hiszen igen vevőcsalogató lehet, hogyha egy jobb energetikai tanúsítványt tudunk prezentálni és a padlásfödémek a leggazdaságosabban szigetelhető épületszerkezetek.

Egy megfelelő hőszigeteléssel a felfelé távozó energia akár 80%-át is megtakaríthatjuk, ez az épület teljes energiafogyasztásának akár 20%-a is lehet. A padlásfödém hőszigetelése nyáron is nagyon hasznos tud lenni, egy családi háznál például a levegő nem ritkán 40-60 fokra is felmelegedhet a padlástérben, ami azt jelenti, hogy ez az egész házat melegíti, ezért érdemes megfelelő vastagságban alkalmaznunk a hőszigetelő anyagokat.

Meg fogjuk látni, hogy ez jelentős javulást eredményez a ház energetikai tanúsítványában is.

De lakásoknál is hasonló a helyzet, ha az ingatlan az épület legfelső szintjén található és a padlástér nincs szigetelve az sokat ronthat az energiatanúsítvány besorolásán.

Ezért fordulhat az is elő, hogy ugyanabban az épületben két lakás külömböző energetikai tanúsítvány besorolást kap.

Hiszen ha az egyik lakás közbenső, vagyis alulról és felülről is fűtött lakások veszik körül, akkor energetikai szempontból jobb lehet a besorolása, mint egy olyan lakásnak amely a legfelső szinten helyezkedik el és felülről egy szigeteletlen padlástér határolja.

Nagy Nikoletta