Energetikai tanúsítvány és a nyílászárók cseréje

Korábban már említettük, hogy hogyan javíthat lakásunk energiatanúsítványán egy megfelelő hőszigetelés vagy fűtési rendszer, most lássuk mi a helyzet a nyílászárókkal.

Régen és most

Régen és most

    Azt talán mondanunk sem kell, hogy az energiahatékonyság növelésével javíthatunk lakásunk energetikai tanúsítvány besorolásán. Az egyik leggyorsabb megtérüléssel kecsegtető befektetés a nyílászárók cseréje.
    Ennek egyik előnye, hogy az új ablakok hő átbocsátása vagyis U-értéke sokkal kedvezőbb, mint a régi nyílászáróké, hiszen az elmúlt években jelentősen fejlődött a üvegezés és a tokszerkezetek hőszigetelő képessége is.
    • Tehát nemcsak lakásunk besorolásán javíthatunk ezzel a megoldással, hanem energiát is spórolhatunk vele. Az új típusú nyílászáróknak rendkívül jó a légzáró képességük és ennek köszönhetően nehezebben szökik el a meleg levegő, mint egy régi típusú fakeretes ablaknál.
    Fontos azonban azt is megemlítenünk, hogy ha nyílt égésterű kazánnal rendelkezünk, akkor csak légbevezetővel ellátott nyílászárók építhetők be a megfelelő szellőzés miatt.
    Mindent összevetve ne sajnáljuk a pénzt a megfelelő nyílászárókra, mert meg fog térülni befektetésünk és lakásunk energetikai tanúsítványában is meg fog látszódni a javulás.

Nagy Nikoletta