Energetikai tanúsítvány Budapest 2016-os statisztikák

Bár még csak néhány hónap telt el a 2016-os évből a Hiteles energetikai tanúsítványok országos nyilvántartásának statisztikái már most is sok érdekességet mutatnak a budapesti energiatanúsítványokról, főleg ha összehasonlítjuk a tavalyi év statisztikáival.

?????????????

2012 január elseje óta kötelező elkészíttetni az energetikai tanúsítványt minden eladásra és tartós bérbe adásra szánt ingatlanra, néhány kivételtől eltekintve. 2012 óta rohamosan növekszik az évente elkészített energiatanúsítványok száma, ami egyben az ingatlanpiac fellendülését is jelenti.

Nézzünk néhány érdekességet a statisztikákból:

  • Az energetikai tanúsítás statisztikák alapján 2015-ben majd 14 százalékkal több tanúsítvány készült, mint 2014-ben.
  • Mióta kötelezővé tették az ingatlanok energetikai besorolását csak Budapesten több mint 130 ezer energetikai tanúsítvány készült, országos szinten pedig már közel járunk a 400 ezerhez.
  • Budapesten a legtöbb energetikai tanúsítás az ötven és száz négyzetméter közötti ingatlanokra készült tavaly és az eddigi adatok alapján 2016-ban is ez volt a jellemző.
  • Az elkészült energiatanúsítványok több mint 90%-a lakó és szállásjellegű ingatlanokra készült.

Érdekességek Budapest energetikai tanúsítvány besorolás

Arról már korábban beszéltünk, hogy milyen szigorításoknak köszönhető 2016-ban az ingatlanok rosszabb energetikai besorolása és, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie otthonunknak, hogy CC-nél jobb energetikai besorolást kapjon, de most nézzük meg, hogy mit jelent ez számokban:

  • A tavalyi évben több mint kilencezer energetikai tanúsítás után lett az ingatlanok besorolása B vagy annál jobb kategória Budapesten. Ezzel szemben, ha a 2016-os évből eltelt néhány hónapot nézzük akkor láthatjuk, hogy mindössze 34 ingatlan kapott BB besorolást, annál magasabbat idén pedig még egy sem.
  • Ennek köszönhetően megugrott viszont a CC kategóriába eső ingatlanok száma a fővárosban, már most majdnem a duplája annak, mit a tavalyi évben C kategóriába esők száma.
  • 2015-ben a legtöbb energetikai tanúsítvány Budapest F besorolást ért el, 2016-ban idáig a CC kategória vette át a vezetést és az FF kategória a második helyre szorult.

Nagy Nikoletta