Energetikai tanúsítvány besorolás javítása

2012 január elseje óta kötelező elkészíttetnünk az energiatanúsítványt, ha el szeretnénk adni ingatlanunkat. Ha szeretnénk, hogy az energiatanúsítvány besorolása minél jobb legyen, több dolgot is tehetünk érte.


energiatanusitvany

Az energetikai tanúsítvány megmutatja az adott ingatlan energiahatékonyságát és egyre népszerűbb a lakást kereső emberek között, hiszen átfogó képet ad arról, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan milyen energetikai állapotban van és milyen korszerűsítések elvégzése lenne szükséges, hogy javulást érhessünk el.

Hogyha még csak tervezzük az eladást vagy bérbe adást, akkor érdemes előre gondolkoznunk és kikérnünk szakemberek segítségét, hogy miként javíthatunk az energetikai tanúsítvány besoroláson, hiszen adott esetben ez nagyon is vevőcsalogató lehet.

Lássunk néhány példát, hogyan lehet jobb otthonunk energiatanúsítvány besorolása:

   • A homlokzati falak hőszigetelése: egy megfelelő minőségű és vastagságú hőszigetelés a külső falakon akár több kategóriát is javíthat az energetikai besoroláson, főleg ha egy nagyobb méretű lakásról esetleg házról beszélünk, hiszen itt a külső falak mérete sokkal nagyobb tehát több hő távozik rajtuk keresztül. Ide tartozik még a lichthof, vagy világítóudvar hőszigetelése is.
   • A fűtési és melegvíz ellátási rendszer korszerűsítése: az energetikai tanúsítvány készítése során sokat számít, hogy egy ingatlan régi elavult fűtési és melegvíz ellátási rendszerrel rendelkezik-e például gázkonvektor vagy esetleg a legkorszerűbb kondenzációs kazánnal.
   • Ha a lakásunk nem közbenső, vagyis az épület tetején vagy alján helyezkedik el és nincsen fölötte vagy alatta fűtött lakás, akkor sokat javíthat még az energiatanúsítvány besorolásán, ha például a pincefödém, padlásfödém vagy a tető is le van szigetelve.
   • A nyílászárók cseréje: talán nem olyan nagy változást okoz, mintha a külső falakat szigetelnénk le, hiszen sokkal kisebb felületekről van szó, viszont mindenképpen segíthet pénzt és energiát spórolni nekünk és esztétikailag is kellemesebb látvány.

A megújuló energiák alkalmazása a melegvíz előállításához és a fűtés rásegítéshez például napkollektorokkal is javíthatjuk otthonunk energetikai besorolását.

Nagy Nikoletta