Energetikai tanúsítvány 2018

2018-ban, mint már oly sokszor előtte ismét szigorodtak az energiatanúsítvány és az energetika követelményei. Na de lássuk mik is voltak pontosan azok a szigorítások, melyek ilyen mélyen érintették az energetikai tanúsítvány világát.


Mint oly sok más ország, Magyarország is egyre inkább törekszik az energiahatékonyságra és ebben nagy szerepe van az épületek minél korszerűbbé tételének illetve az új épületek energiahatékonyságának növelésének. Ennek is köszönhető, hogy 2018 január 1-én újabb szigorításokat vezettek be az energetikai tanúsítvány és az energetikában.

A besoroláson nem változtattak, a módosítások a szerkezetek hőátbocsátási tényezőinek értékeit érintették. Néhány példa a hőátbocsátási tényezők változásaira:

  • a külső falak esetében a 0,45 W/m2K helyett 0,24 W/m2K lett a megengedett érték
  • padlásfödémnél a 0,3 W/m2K érték 0,17 W/m2K-re módosult
  • a homlokzati üvegezett , fa vagy PVC nyílászárók esetében 1,6 W/m2K helyett 1,15 W/m2K lett

Az energiatanúsítványban jól megfigyelhető és nyomon követhető, hogy a többi szerkezetnél is ugyanez a helyzet és megfigyelhető a nagy mértékű szigorodás.

Új épületek esetében érdemes erre nagyon is odafigyelni, hiszen a használatba vételi engedélynél már olyan energetikai tanúsítványt kell tudjunk prezentálni, amely ezeknek a követelményértékeknek már megfelel.

Nagy Nikoletta