Az energetikai tanúsítvány: hogyan készül?

2012 Január elseje óta kötelező elkészíttetnünk az energetikai tanúsítványt minden tartós bérbe adásra illetve eladásra szánt ingatlanra. Nézzük hogyan működik az e-tanúsítás?


energiatanusitvany112

    • Ha ingatlana eladását vagy bérbe adását tervezi, akkor érdemes már előre elkészíttetni az energiatanúsítványt, nehogy az utolsó pillanatban kelljen kapkodni, amikor már megvan a vevő/bérlő az ingatlanra. Nem kell attól félnünk, hogy ha esetleg csak később tudjuk eladni a lakást, akkor eközben

 

    • az

energiatanúsítvány

    • érvénytelenné válik, hiszen az

érvényességi ideje 10 év.

Az energetikai tanúsítvány kiállításának menete:

Az energiatanúsítványt kiállító szakembernek fontos tudnia, hogy Ön milyen típusú épületre szeretné kiállíttatni a tanúsítványt, lehet például lakás, ház, iroda, üzlethelyiség…

Néhány személyes adatra is szükség lesz, az ingatlan tulajdonosának nevére és állandó lakcímére.

Néhány információt az ingatlanról is tudnunk kell, ilyen például, hogy mekkora az alapterülete, egy vagy többszintes ingatlanról van-e szó, tetőtér beépítéses-e az ingatlan illetve nagyon fontos, hogy az ingatlan helyrajzi számát mindenféleképpen tudjuk meg, ami egyébként a tulajdoni lapon szerepel.

Ha esetleg rendelkezünk bármilyen tervdokumentációval az ingatlanról ezt is jelezzük az energiatanúsítványt készítő szakembereknek.

Ezután jön a helyszíni felmérés, amely során az ingatlan számos paraméterét figyelembe kell venni például lehűlő felületek (falak nyílászárók…)méretei és típusa, vagy az ingatlan fűtési és meleg víz ellátási rendszerének típusa. Ha rendelkezünk még bármilyen információval az ingatlanról például ha tudunk bármilyen korszerűsítésről stb.. akkor ezt is időben jelezzük.

A következő lépés az energiatanúsítvány elkészítése a mért adatok és egy számítógépes program segítségével.

Ezután az e-tanúsítás alkalmazás segítségével a tanúsítványt kiállító szakember feltölti a központi rendszerbe az energetikai tanúsítványt, amely rendelkezni fog egy elő lappal, ami az e-tanúsítás alkalmazás segítségével generált azonosító számot fog kapni (HET szám)

A HET számra lesz majd szükség az adásvételi szerződésnél, azonban ezt a HET számot csak akkor kapja meg az ingatlan miután elkészült az energetikai tanúsítvány.
A helyszíni felmérés alkalmával még nem adható meg ez a szám, mert amíg nincs, a központi rendszerben a tanúsítvány addig nem létezik HET száma sem.

Az elkészült energetikai tanúsítványt PDF formátumban áll elő. Ez az energiatanúsítvány hivatalos és hiteles formátuma.

Nagy Nikoletta