Az energetikai tanúsítvány használata

Hogyan foglalják bele az adásvételi szerződésbe az energiatanúsítványt? Ma a szerepe a földhivatalnál az energetikai tanúsítványnak? és néhány fontos dolog amit a lakás zöldkártyáról tudni érdemes.


energiatanusitvany 26Hogyan kell az adásvételi szerződésbe belefoglalni az energetikai tanúsítványt?

Az alábbi tartalommal kötelező kiegészíteni minden adásvételi szerződést 2012 január elseje óta (a 176/2008 Kormányrendelet alapján):

  “Az e rendelet hatálya alá tartozó épületnek vagy önálló rendeltetési egységnek ellenérték fejében történő tulajdon-átruházása vagy bérbeadása tárgyában – a (4) bekezdésben meghatározottak kivételével – készült szerződés tartalmazza
 • annak rögzítését, hogy e rendelet rendelkezései szerint kell-e tanúsítványt készíteni,
 • a tanúsítvány azonosító kódját, és
 • a vevő vagy bérlő nyilatkozatát arról, hogy az azonosító kód szerinti tanúsítványt vagy annak másolatát az eladótól vagy a bérbeadótól átvette.”

A földhivatal kéri-e az energiatanúsítványt?

  • A földhivatal nem kéri be az energetikai tanúsítványokat vagy lakászöldkártyákat ez a dokumentum a vevőnek szól. A törvény minden átíráshoz szükséges dokumentumról rendelkezik és ezek között nem szerepel az energetikai tanúsítvány. Az adásvételi szerződés tartalmi részét azonban ellenőrizhetik, például azt is, hogy az energiatanúsítvány azonosító száma (HET szám) szerepel-e a szerződésben és, hogy ez az azonosító szám tényleg valós-e.

Uniós épületenergetikai direktíva 91/2002/EK (EPBD)

  • Az Európai unió minden eddiginél határozottabban kíván fellépni a klímaváltozás károsító hatásai ellen és konkrét cselekvési tervvel rendelkezik, ennek egyik eszközeként hozták létre és foglalták törvénybe az energetikai tanúsítványt és az ingatlanok kötelező energetikai besorolását, az e-tanúsítást.

 

  • Ezeknek az irányelveknek megfelelően 2020-tól kizárólag az energetikai tanúsítványban meghatározott közel

 

  0 energiaszintű épületek építéséhez lehet kiadni az építési engedélyt 2020-ig a káros, üvegháztartást kiváltó gázok kibocsátását 20%-al csökkenteni kell és a felhasznált energia húsz %-t megújuló forrásokból kell fedezni.

Nagy Nikoletta