Az energetikai tanúsítvány besorolás és az ingatlan eladása

Sokakban felmerül kérdésként, hogy mennyiben befolyásolja az ingatlan energetikai besorolása az eladást, vagyis ha rossz besorolást kap, a lakásom nem adhatom el?


Az energetikai tanúsítvány megmutatja az adott ingatlan energiahatékonyságát ezért mindenképpen hasznos lehet, ha lakásvásárláson gondolkozunk.

Azonban attól nem kell tartanunk, hogy nem adhatjuk el az ingatlant, ha nem a megfelelő energetikai kategóriába esik.

Az energiatanúsítvány mindösszesen egy iránymutató a jelenlegi és a jövőbeni ingatlan tulajdonosoknak arra nézve, hogy miként tudnák otthonukat energiahatékonyabbá tenni és milyen beruházások lennének szükségesek ahhoz, hogy energiát és pénzt spórolhassunk.

Az energetikai tanúsítvány javaslati részében meg is találjuk az erre vonatkozó leírást például adott esetben hasznos lehet egy homlokzati hőszigetelés, nyílászáró csere vagy fűtés korszerűsítés és ezek javíthatnak is az energetikai tanúsítvány besoroláson.

Törvényileg nincsen szabályozva, hogy ha egy ingatlan egy adott kategóriánál rosszabbat kap, akkor a tulajdonosnak kötelező lenne-e bármilyen korszerűsítést végrehajtania rajta, ezért nem kell aggódnunk ,ha nem megfelelő a besorolás, akkor is el lehet adni a lakást.

Nagy Nikoletta