A padlásfödém hőszigetelése és az energetikai tanúsítvány, van különbség?

A válasz igen, ha otthonunk padlásfödémjét minőségi anyagokkal, megfelelően kivitelezve és megfelelő vastagságban hő szigeteljük az akár több kategóriát is javíthat ingatlanunk energiatanúsítvány kategóriáján.

A padlás hőszigetelésének két variációja létezik. Az egyik, amikor egy beépített tetőteret szigetelünk a másik, amikor egy üres padlásteret. A födém megfelelő hőszigetelése mindkét esetben nagyon fontos, hiszen a meleg levegő legfőképpen felfelé távozik otthonunkból.

Amikor ingatlanunk eladásán vagy bérbeadásán gondolkozunk, akkor is érdemes számba venni ezt a lehetőséget, hiszen igen vevőcsalogató lehet, hogyha egy jobb energetikai tanúsítványt tudunk prezentálni és a padlásfödémek a leggazdaságosabban szigetelhető épületszerkezetek.

Egy megfelelő hőszigeteléssel a felfelé távozó energia akár 80%-át is megtakaríthatjuk, ez az épület teljes energiafogyasztásának akár 20%-a is lehet. A padlásfödém hőszigetelése nyáron is nagyon hasznos tud lenni, egy családi háznál például a levegő nem ritkán 40-60 fokra is felmelegedhet a padlástérben, ami azt jelenti, hogy ez az egész házat melegíti, ezért érdemes megfelelő vastagságban alkalmaznunk a hőszigetelő anyagokat. Meg fogjuk látni, hogy ez jelentős javulást eredményez a ház energetikai tanúsítványában is.

De lakásoknál is hasonló a helyzet, ha az ingatlan az épület legfelső szintjén található és a padlástér nincs szigetelve az sokat ronthat az energiatanúsítvány besorolásán.

Üveggyapottal szigetelt padlástér