A követelmények változása az energiatanúsítvány besorolás változását jelentheti

Az ingatlanok energetikai tanúsítvány minőségének besorolása az aktuális követelményekhez képest állapítja meg az épület energetikai minőségét. Ha változnak a követelmények, változik az épületek energiatanúsítvány besorolása.

Energiatanúsítvány: a hőszigetelés sokat segíthet

Energiatanúsítvány: a hőszigetelés segíthet

Hogyan változhat az ingatlanok energetikai tanúsítvány besorolása?

  • A változás eltérő lehet az épületek méretétől és alakjától függően. Például egy belvárosi 3-5 szintes épület, ami eddig „C”

energetikai tanúsítvány

  • besorolású „megfelelt” minősítésű, a követelmények változásával a jövőben már lehetséges, hogy a megfelelt minősítést nem fogja elérni.
  Annak érdekében, hogy a jövőben az ingatlanunkat megfelelő áron tudjuk értékesíteni a jövőbeni energetikai tanúsítvány, lakás zöldkártya besorolást és a követelményt már ma is érdemes figyelembe vennünk.

Mikor érdemes korszerűsíteni?

  • Azokat az épületeket, amelyeket tervünk szerint a következő 20-30 évben használni szeretnék érdemes felújítani, ha az 1990 előtt épült és a szerkezete arra alkalmassá teszi.
  Az energetikai felújítás sokkal gazdaságosabb lehet akkor, ha az energetikai felújítással együtt más felújítási munkákat is el kell végezni. Például:
 • ha a külső falszerkezet utólagos hőszigetelésének időpontjában a külső vakolatot egyébként is fel kellene újítani, és így ez utóbbinak költsége: állványozási munkák, a régi vakolat leverésének költsége, az új vakolat készítésének és a homlokzatfestésnek a költsége nem terhelnék az energetikai felújítás költségét.
 • ha az épületszerkezetek teherviselő képessége gyenge, rossz állapotú, például a falak megrepedtek, a betonból kilátszik a vas, a faszerkezet behajlott, vagy korhadás jegyeit mutatja
  A felújítás előtt mindenképpen kérjük ki egy szakember segítségét.

  Ha a szakértő állapítja meg, hogy a szerkezet megerősítéssel sem újítható fel gazdaságosan, akkor érdemes új épület építésében gondolkodnunk. Abban az esetben, ha az épületünk 1990 után készült, még lehetséges, hogy a felújítása gazdaságos, de az itt leírt szerkezeti megoldások és elvek több megfontolással alkalmazhatóak.
  Ezért a felújítás kérdésében érdemes megbízni épületenergetikában jártas mérnököt és energetikai tanúsítványt, lakás zöldkártyát készíttetni az épületre.

Nagy Nikoletta