A követelmények változása az energiatanúsítvány besorolás változását jelentheti

Az ingatlanok energetikai tanúsítvány minőségének besorolása az aktuális követelményekhez képest állapítja meg az épület energetikai minőségét. Ha változnak a követelmények, változik az épületek energiatanúsítvány besorolása.

Energiatanúsítvány: a hőszigetelés sokat segíthet

Energiatanúsítvány: a hőszigetelés segíthet

Hogyan változhat az ingatlanok energetikai tanúsítvány besorolása?

A változás eltérő lehet az épületek méretétől és alakjától függően. Például egy belvárosi 3-5 szintes épület, ami eddig „C” energetikai tanúsítvány besorolású „megfelelt” minősítésű, a követelmények változásával a jövőben már lehetséges, hogy a megfelelt minősítést nem fogja elérni.

    Annak érdekében, hogy a jövőben az ingatlanunkat megfelelő áron tudjuk értékesíteni a jövőbeni energetikai tanúsítvány, lakás zöldkártya besorolást és a követelményt már ma is érdemes figyelembe vennünk.

Mikor érdemes korszerűsíteni?

Azokat az épületeket, amelyeket tervünk szerint a következő 20-30 évben használni szeretnék érdemes felújítani, ha az 1990 előtt épült és a szerkezete arra alkalmassá teszi.

Az energetikai felújítás sokkal gazdaságosabb lehet akkor, ha az energetikai felújítással együtt más felújítási munkákat is el kell végezni. Például:

  • ha a külső falszerkezet utólagos hőszigetelésének időpontjában a külső vakolatot egyébként is fel kellene újítani, és így ez utóbbinak költsége: állványozási munkák, a régi vakolat leverésének költsége, az új vakolat készítésének és a homlokzatfestésnek a költsége nem terhelnék az energetikai felújítás költségét.
  • ha az épületszerkezetek teherviselő képessége gyenge, rossz állapotú, például a falak megrepedtek, a betonból kilátszik a vas, a faszerkezet behajlott, vagy korhadás jegyeit mutatja
    A felújítás előtt mindenképpen kérjük ki egy szakember segítségét.Ha a szakértő állapítja meg, hogy a szerkezet megerősítéssel sem újítható fel gazdaságosan, akkor érdemes új épület építésében gondolkodnunk. Abban az esetben, ha az épületünk 1990 után készült, még lehetséges, hogy a felújítása gazdaságos, de az itt leírt szerkezeti megoldások és elvek több megfontolással alkalmazhatóak.
    Ezért a felújítás kérdésében érdemes megbízni épületenergetikában jártas mérnököt és energetikai tanúsítványt, lakás zöldkártyát készíttetni az épületre.

Nagy Nikoletta