Miért kapnak rossz energetikai besorolást a régi, belvárosi épületek?

A régi belvárosi, körfolyosós épületekben lévő lakások nem ritkán a legrosszabb energetikai besorolást kapják az e-tanúsítás során. Nézzük, hogy mi ennek az oka.

Az energetikai tanúsítvány készítése során sokszor felmerülő probléma, hogy az ingatlan tulajdonosok nem értik, hogy miért kapott a lakásuk ennyire rossz energetikai besorolást.

rossz energetikai besorolás

Az energiatanúsítvány kiállításánál nagyon sok szempontot figyelembe kell venni és a 2016-os szigorításoknak köszönhetően gyakorlatilag minden ingatlan rosszabb besorolásba esik a tavalyi értékekhez képest.

Ezért nem lepődhetünk meg rajta, hogy a belvárosban lévő, régi nem ritkán akár száz évnél is idősebb épületek nem felelnek meg a mai, szigorú energetikai követelményeknek.

Például hiába van egy ilyen lakásnak nagyon vastag akár 70-80 cm-es fala, mert az abban az időben használt építőanyagok értékei a közelében sincsenek a ma használt korszerű anyagoknak.

Az energiatanúsítvány Budapest készítése során az sokszor találkozhatunk régi, kapcsolt gerébtokos faablakokkal (azaz két külön nyíló szárny van egymás mögött), aminek a hőátbocsátási tényezője szintén nem éri el a mai követelmény szintet. Ilyen esetben olvashatjuk azt a lakásunk energetikai tanúsítványában, hogy „A hőátbocsátási tényező nem megfelelő”. Általában redőny vagy egyéb külső árnyékoló sem található az ablakokon ami a nyári túlmelegedés miatt fontos lenne.

A fűtési rendszer pedig nem ritkán elavult gázkonvektoros rendszer, ami össze sem hasonlítható például egy korszerű kondenzációs kazán teljesítményével.

Természetesen az ilyen régi épületekben lévő lakások energetikai tanúsítvány besorolása is javítható. Nem ritka, hogy a lakók közös összefogással befektetnek egy külső homlokzati hőszigetelésbe, esetleg a pince vagy a padlásfödém szigetelésébe és a nyílászárócsere, valamint a fűtéskorszerűsítés is javíthat otthonunk energiatanúsítvány besorolásán.