Miért fontos az energiatakarékosság?

Napjainkban egyre fontosabb kérdéssé válik az energiatakarékosság és a megújuló energiák használata. Otthonunk energiatanúsítványából megtudhatjuk milyen korszerűsítésekkel érhetjük el, hogy energiatakarékosabb legyen az ingatlanunk. De miért is fontos ez?

energiatakarékosság

Mi az energiatakarékosság?

Ahogy növekszik az emberiség létszáma, úgy növekszik az energiaigénye is, azonban a hagyományos energiaforrások is fogynak és a környezetre is igen károsak. Fontos, hogy minél többet megtegyünk az energiapazarlás ellen és ennek egyik eszköze, hogy otthonunkat is energiatakarékosabbá tesszük. Annak idején pontosan emiatt találták ki az energetikai tanúsítványt, tanúsítványt vagy ahogy sokan nevezik lakás zöldkártyát, illetve az energetikai besorolást.

Nézzünk, most néhány tippet hogyan takarékoskodhatunk az energiával:

  • Nagyon sok energiát használunk el a fűtésre, korszerű fűtési rendszerrel elérhetjük, hogy pénzt és energiát is spórolhassunk. Ezt a módszert az energiatanúsítvány javaslat részében is sokszor olvashatjuk.
  • Az elektromos áramból is sokat fogyasztunk ez főleg a háztartási gépek használatának köszönhető. Érdemes ezekből energiatakarékos változatot beszereznünk. Manapság már ezeket a berendezéseket is ellátják az energetikai tanúsítvány besoroláshoz hasonló kategóriákkal.
  • Az elfogyasztott energiamennyiség 40%-át fogyasztják el a házak, ezért egy jó hőszigeteléssel és korszerű nyílászárókkal szintén sok energiát megspórolhatunk és javíthatunk otthonunk energetikai tanúsítvány besorolásán is.

Hogyan takarékoskodjunk az energiával?

Fontos továbbá, hogy a hagyományos energiahordózókat mind nagyobb arányban váltsák ki a megújuló energiaforrások. Ugyanakkor a megújuló energiák sem állnak korlátlanul a rendelkezésre, például a Nap is csak bizonyos mennyiségben sugározza az energiát a földre. Ezért van szükség a megújuló energiaforrások használata mellett is az energiatakarékosságra.

Nem véletlen az sem, hogy a 2016-os szigorítások következtében CC kategóriánál nem kaphat jobb energiatanúsítvány besorolást egy ingatlan sem, ha nem rendelkezik valamilyen megújuló energiaforrással.