Használati melegvíz előállítási rendszerek

Az energiatanúsítvány és az energetikai besorolás rengeteg tényező függvénye. Az egyik ilyen fontos összetevő a használati melegvíz előállítási rendszer fajtája.

Az energiatanúsítvány szempontjából is jelentőséggel bír, hogy otthonunk milyen melegvíz ellátó rendszerrel rendelkezik.

Milyen használati melegvíz-ellátó rendszerek léteznek?

  • Egyedi ellátás: Csak egy melegvíz vételi hely ellátására szolgál, ezt alkalmazzák, ha ritkábban és csak kisebb mennyiségű melegvízre van szükség.
  • Csoportos ellátás: Ha egy ingatlanon belül legalább két vízfelvételi hely van viszonylag közel egymáshoz, akkor alkalmazzák ezt a módszert.
  • Központi ellátás: Az új építésű lakásoknál gyakran megfigyelhető ez a módszer, ami az energetikai tanúsítványban is jól látható. Itt egy közös vezetékhálózatról beszélünk, amely nagy mennyiségű melegvíz előállításánál hasznos.

Milyen melegvíz előállító berendezések léteznek?

  • A melegvíz előállítása megoldható átfolyós vagy tárolós vízmelegítőkkel, direkt vagy indirekt fűtéssel is. Különböző energiahordozók használhatók fel a melegvíz előállítására, mint például szilárd, folyékony és gáz halmazállapotú tüzelőanyagok, valamint áram és távhő.

Fontos megemlíteni, hogy egyre több ingatlannál figyelhető meg az energiatanúsítványban is a megújuló energiák használata a melegvíz előállítás rásegítéshez, például a napenergia használatával, napelemek alkalmazásával rengetek energiát és pénzt spórolhatunk meg és az energiatanúsítvány is jobb energetikai besorolást kap.

Az energetikai tanúsítvány létrejöttének egyik oka, hogy minél inkább próbájuk meg otthonainkat energiatakarékossá és energia hatékonnyá tenni.

Ezen célkitűzés egyik fontos eszköze, hogy nem pazaroljuk a vizet és igyekszünk a lehető legjobb használati melegvíz ellátó berendezést választani otthonunkban ezáltal az ingatlanunk energetikai tanúsítványa is javul.