Energiatanúsítvány: költség-optimum szint

Az energetikai tanúsítvány elkészíttetése kötelező minden eladásra és tartós bérbe adásra szánt ingatlan esetén, néhány kivételtől eltekintve. Az energetikában egyre fontosabb fogalommá válik a költség-optimum szint elérése.


energetikai-tanusitvany

Az épületek energetikai tanúsítványában a követelményszint úgynevezett költség-optimum szinten került meghatározásra.

A költség-optimum szint alapja az a költség, amely lakóépületek építése, vagy felújítása esetén a beruházás költségének és egy 30 éves időszak üzemeltetési költségének (fűtési és karbantartási) az összege.

Energetikai tanúsítvány: költség-optimum szint jelentősége

Energetikai szempontból és az energiatanúsítványban optimális az a szint, ha a beruházás és az üzemeltetés költsége összességében a lehető legalacsonyabb.

Mivel az ingatlanok felépítése, alakja, az építőanyagok összetétele és gépészeti rendszere egyedileg változik, épülettípusonként különböző az energetikai tanúsítványban meghatározott költség-optimum szint is.

Olyan épületen, amelynek:

  • hatékony fűtési rendszere van vagy
  • olcsó tüzelőanyaggal fűtenek

kisebb vastagságú hőszigetelés is elegendő.

Egy gazdaságtalanabb fűtésrendszerű épületben (például gázkonvektorokkal felszerelt házban) vastagabb hőszigetelés lehet indokolt stb…

Költség-optimum szempontból a beépítendő hő szigetelőanyag ára jelentős mértékben befolyásolja az optimális hőszigetelés vastagságot. Alacsonyabb árú hő szigetelőanyagokkal nagyobb vastagabban érdemes hő szigetelni.

Az energiatanúsítványt készítő szakember már most is felkérhető arra, hogy az épület energetikai rendszerét, a vonatkozó szabványnak megfelelően a 2018-tól kötelezően elérendő költség-optimális szintre méretezze. A méretezés elvégzése komoly gazdasági és mérnöki elő- képzettséget igényel és a számítás során számos különböző megoldást kell megvizsgálni, összehasonlítani.

Ennek megfelelően a vizsgálat elkészítése az energetikai tanúsítvány elkészítésének költségét jelentősen megnövelheti, ezen vizsgálatok elkészítése az energiatanúsítvány mellé inkább nagyobb beruházások esetén javasolt.

Nagy Nikoletta