Energiatanúsítvány és a melegvíz

Az energetikai tanúsítvány és az energetikai besorolás rengeteg tényező függvénye ez egyik ilyen fontos összetevő a használati meleg víz előállítási rendszer fajtája.


  • Napjainkban a használati meleg víz előállítás mértéke egyre nő a háztartásokban.

Az energiatanúsítvány szempontjából is jelentőséggel bír, hogy otthonunk milyen meleg víz ellátó rendszerrel rendelkezik.

Milyen használati meleg víz-ellátó rendszerek léteznek?

  • Egyedi ellátás:Csak egy meleg víz vételi hely ellátására szolgál, ezt alkalmazzák, ha ritkábban és csak kisebb mennyiségű meleg vízre van szükség.
  • Csoportos ellátás:Ha egy ingatlanon belül legalább két vízfelvételi hely van viszonylag közel egymáshoz, akkor alkalmazzák ezt a módszert.
  • Központi ellátás:Az új építésű lakásoknál gyakran megfigyelhető ez a módszer, ami az energetikai tanúsítványban is jól látható.
   Itt egy közös vezetékhálózatról beszélünk, amely nagy mennyiségű meleg víz előállításánál hasznos.

Milyen meleg víz előállító berendezések léteznek?

A meleg víz előállítása megoldható átfolyós vagy tárolós vízmelegítőkkel, direkt vagy indirekt fűtéssel is. Különböző energiahordozók használhatók fel a meleg víz előállítására, mint például szilárd, folyékony és gáz halmazállapotú tüzelőanyagok, valamint áram és távhő.

Fontos megemlíteni, hogy egyre több ingatlannál figyelhető meg az energetikai tanúsítványban is a megújuló energiák használata a meleg víz előállítás rásegítéshez, például a napenergia használatával, napelemek alkalmazásával rengetek energiát és pénzt spórolhatunk meg.

Az energetikai tanúsítvány létrejöttének egyik oka, hogy minél inkább próbájuk meg otthonainkat energiatakarékossá és energia hatékonnyá tenni.

Ezen célkitűzés egyik fontos eszköze, hogy nem pazaroljuk a vizet és igyekszünk a lehető legjobb használati meleg víz ellátó berendezést választani otthonunkba.

Nagy Nikoletta