Szükséges-e bejegyeztetni a földhivatalnál az energetikai tanúsítványt?

Azzal már a legtöbb ingatlan tulajdonos tisztában van, hogy 2012 január elseje óta Magyarországon is bevezették az energetikai tanúsítvány készítését az eladásra és tartós bérbe adásra szánt ingatlanokra. Azonban még mindig sokakban kérdésként merül fel, hogy mi köze az energiatanúsítványnak a földhivatalhoz.

Az egész folyamat úgy kezdődik, hogy a tanúsítást végző szakember az energetikai tanúsítványt feltölti egy központi adatbázisba, melynek hatására generálódik egy bizonyos HET szám ami az adott ingatlan Hiteles Energetikai Tanúsítvány száma lesz.

Ez a szám minden ingatlan esetében más. Az eljárás az e-tanúsítás alkalmazás segítségével történik meg. Az e-tanúsítás az Országos Építésügyi Nyilvántartás részeként működő alkalmazás, melynek célja az energiatanúsítványok országos, elektronikus, hiteles nyilvántartásának megalapozása.

Az e-tanúsítás során megtörténik az energetikai tanúsítványok formai és szakmai ellenőrzése, valamint hitelesítése és nyilvántartásba vétele is.

Amikor az adásvételi szerződés megkötéséhez ér a folyamat, akkor a közreműködő ügyvédnek kötelezően kérnie kell az energetikai tanúsítvány számát és ezt be is kell írnia a szerződésbe.

Az energiatanúsítvány elkészíttetése a lakás tulajdonosának dolga.

A földhivatali bejegyzés végül csak ezen HET szám megléte esetén történik meg.

Még mindig sokan gondolják azt (köztük néhány energetikai tanúsítványt készítő szakember is), hogy a tanúsítványt külön a földhivatalnál is be kell jegyeztetni. Erre azonban nincsen külön szükség.

Mindössze arról van szó, hogy az energetikai tanúsítvány megléte kötelező az adásvételi szerződés megírásához és ennek hiányában a földhivatali bejegyzés sem mehet végbe.

Előfordulhat, hogy a nagy kapkodás közepette megfeledkezünk az energiatanúsítvány elkészíttetéséről, azonban ilyenkor sem kell kétségbe esnünk, hiszen az adásvételi szerződésnél közreműködő ügyvéd később is beírhatja a szerződésbe az energetikai tanúsítvány számát, hiánypótlásként.

Azonban ne várjunk túl sokáig az elkészíttetésével, hogy ne az energetikai tanúsítvány hiánya legyen az oka, hogy a földhivatali bejegyzés nem megy végbe.