Mi történhet, ha nem készül energetikai tanúsítvány?

2012 január 1-től az ingatlanok eladása előtt az eladónak energetikai tanúsítványt kell készíttetnie ingatlanára,habár a fölhivatalban bejegyezhetik az új tulajdonost enélkül is. Ha az eladó nem készítteti el az energiatanúsítványt, szabálysértési vétséget követ el, és legfeljebb ötvenezer forintra büntethetik.

    Korábban önkéntes volt az energetikai tanúsítvány elkészíttetése, 2012. január 1-től azonban már kötelező a használt lakások eladásánál, illetve az egy évnél hosszabb bérbeadásánál is úgynevezett lakás zöldkártyát készíttetni.
    Legkésőbb az adásvételi szerződésig az ingatlan tulajdonosának meg kell csináltatnia az energiatanúsítványt, de a jogszabályok szerint az adásvételi szerződés e nélkül is érvényes, és a földhivatali bejegyzésnek, így a tulajdonjog megszerzésének sem akadálya.
    Ebben az esetben a szabálysértésről szóló kormányrendelet egyik pontját lehet alkalmazni, mely szerint „aki a jogszabályban előírt bejelentési, adatszolgáltatási, nyilvántartási kötelezettségének nem tesz eleget, ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható”.
    Kellemetlen helyzetbe kerülhet az ingatlan tulajdonosa, ha a vevő utólag szerez tudomást a lakás kedvezőtlen energetikai tanúsítvány besorolásáról, mert elmulasztották számára ezt az információt biztosítani, akár kárigényt is támaszthat teljesen megalapozottan.
    Ha egy lakás rossz energiatanúsítvány besorolást kap, attól még nem kötelezhető a tulajdonos semmilyen felújításra vagy korszerűsítésre, egyszerűen a vevőt tájékoztatja az ingatlan energetikai állapotáról.

Nagy Nikoletta