Melyek a legjobb fűtési rendszerek az energetikai tanúsítvány szempontjából?

A hűvösebb idő és a fűtésszezon beköszöntével fontos tudnunk, hogy melyek azok a fűtési rendszerek amelyekkel nem csak pénzt és energiát spórolhatunk, hanem javíthatunk lakásunk energetikai besorolásán is.


A budapesti ingatlanok energetikai tanúsítványaiban megfigyelhető, hogy sok helyen gázkazán biztosítja a megfelelő hőmérsékletet. 2016-ban bevezetett rendelet értelmében már csakis kondenzációs kazánok szerelhetőek be. Ezáltal javul az energiatanúsítványunk besorolása.

A kondenzációs kazán beszerelése az akár 30 százalékos megtakarítás miatt gyorsan megtérülhet és különböző pályázatokon is igényelhetünk támogatást a kazáncseréhez, hiszen a hazai kazánállomány igencsak elavult és cserére szorul.

Az adatok a tavalyi és az idei év első felében történt energetikai tanúsítványok készítése során került megadásra.

Manapság egyre nagyobb szerepet kap a megújuló energiák hasznosítása, mellyel az ingatlanunk energetikai tanúsítvány besorolásán is jelentősen javíthatunk.

Az egyik ilyen megoldás a geotermikus fűtés, hőszivattyúk használata.

Ez anyagilag jelentősebb befektetést jelent, de kiválóan csökkenthetjük vele költségeinket.

Ez a megoldás családi házaknál is alkalmazható, illetve társasházak esetében is alkalmazzák ipari méretű hőszivattyúk beszerelésével.

Bármilyen fűtési rendszert is választunk, mindig kérjük ki szakemberek segítségét, hiszen a megfelelő technika alkalmazásával rengeteg energiát spórolhatunk meg és javíthatjuk otthonunk energiatanúsítványán is.

Nagy Nikoletta