Meddig tart egy energetikai tanúsítvány érvényessége?

Az energetikai tanúsítvány tulajdonképpen az a dokumentum, amely megmutatja egy adott ingatlan energiafelhasználását. Az erre jogosult szakemberek készítik.

Az energetikai tanúsítvány érvényessége: 10 év.

energetikai tanúsítvány érvényessége

Pontosabban egészen addig érvényes, ameddig nem történik a lakáson vagy házon olyan korszerűsítés, amely befolyásolhatja az energetikai értékeket vagy akár módosíthat az energetikai besoroláson is.

Sokan nincsenek tisztában vele, hogy az energetikai tanúsítvány tíz évig érvényes és ezért az utolsó pillanatra hagyják az elkészítését. Nem érdemes ilyen sokáig várnunk. Hiszen ha nem tervezünk már nagyobb felújítást a lakásban, akkor a tanúsítvány sokáig érvényes marad.

Abban az esetben, ha még valamilyen korszerűsítést (például ajtó/ablak cseréje, falak hőszigetelése, fűtés korszerűsítés) tervezünk az eladás előtt, akkor csak a felújítás után csináltassuk meg.

Milyen esetekben kell újracsináltatnunk?

Például ha elvégzünk egy tisztasági festést a lakáson, annak nem lesz befolyása az energiatanúsítvány besorolására. De egy külső szigetelésnek már annál inkább.

Ilyen energiatanúsítványt befolyásoló korszerűsítés lehet még például
egy padlás vagy pincefödém szigetelés,

  • nyílászáró csere,
  • külső homlokzati hőszigetelés
  • vagy a fűtési rendszer korszerűsítése.

Mi számít még lényeges felújításnak az energiatanúsítvány szempontjából?

Ha az ingatlanon olyan felújításokat végeztek a burkolaton és/vagy az energetikai berendezéseken, amelyek költsége meghaladja az épület értékének 25%-át.  A meglévő tanusítás ekkor is elveszit 10 éves érvényességét. Ebben az esetben is újra el kell végeztetni az ingatlan besorolását, szükséges újra megcsináltatnunk a tanúsítványt.