A legjobb fűtési rendszerek az energetikai szempontból

A hűvösebb idő és a fűtésszezon beköszöntével fontos tudnunk, hogy melyek azok a fűtési rendszerek amelyekkel nem csak pénzt és energiát spórolhatunk, hanem javíthatunk lakásunk energetikai besorolásán is.

 

 

legjobb fűtési rendszer

 

 

Melyik a legjobb fűtési rendszer?

 

 

2021 után már nem csak lehetőség, hanem követelmény is, hogy újépítésű ingatlanokná az energiafelhasználás 25%-át megújuló energiaforrásokból fedezzzük.

 

 

A jelenleg népszerű megújuló energiaforrások:

 

 

  • Szélenergia
  • Napenergia
  • Vízenergia
  • Geotermikus energia
  • Biomassza
  • Árapály energia

 

 

A mindenkori felhasználási lehetőséget persze jelentősen befolyásolja az adott terület és térség éghajlata és földrajzi viszonyai. Hazánkban sem a vízenergia, sem a szélenergia nem elterjedt pontosan emiatt. De a napenergia, biomassza és geotermikus energia igen népszerű.

 

 

A megújuló energiaforrások használata mellett azonban a hagyományos fűtési rendszerek is legnépszerűbbek hazánkban.

 

 

A hazai, főleg budapesti ingatlanok energetikai tanúsítványaiban megfigyelhető, hogy sok helyen gázkazán biztosítja a megfelelő hőmérsékletet. 2016-ban bevezetett rendelet értelmében már csakis kondenzációs kazánok szerelhetőek be. Ezáltal javul az energiatanúsítványunk besorolása.

 

 

energetikai besorolás

 

 

A kondenzációs kazán beszerelése az akár 30 százalékos megtakarítás miatt gyorsan megtérülhet és különböző pályázatokon is igényelhetünk támogatást a kazáncseréhez, hiszen a hazai kazánállomány igencsak elavult és cserére szorul.

 

 

Az adatok a tavalyi és az idei év első felében történt energetikai tanúsítványok készítése során került megadásra.

 

 

Manapság egyre nagyobb szerepet kap a megújuló energiák hasznosítása, mellyel az ingatlanunk energetikai tanúsítvány besorolásán is jelentősen javíthatunk.

 

 

Az egyik ilyen megoldás a geotermikus fűtés, hőszivattyúk használata. Ez anyagilag jelentősebb befektetést jelent, de kiválóan csökkenthetjük vele költségeinket.

 

 

Ez a megoldás családi házaknál is alkalmazható, illetve társasházak esetében is alkalmazzák ipari méretű hőszivattyúk beszerelésével.

 

 

Bármilyen fűtési rendszert is választunk, mindig kérjük ki szakemberek segítségét, hiszen a megfelelő technika alkalmazásával rengeteg energiát spórolhatunk meg és javíthatjuk otthonunk energiatanúsítványán is.