Ki fizeti az energetikai tanúsítványt?

Joggal merülhet fel az a kérdés, hogy bizonyos esetekben az energetikai tanúsítványt ki fizeti? Ebben a cikkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

Kinek kell fizetnie az energetikai tanúsítványt?

Az energetikai tanúsítvány költségét mindig annak a félnek, személnyek kell fizetni, akinek a feladata a tanúsítvány elkészítése, elkészíttetése. Bár az esetek száma elég széles körű lehet, ennek ellenére vannak klasszikus, gyakori esetek. Ebben a cikkben ezeket szedtük össze:

  • adásvétel
  • bérbeadás
  • energetikai pályázat
  • új épület építtetése

Adásvétel

Adásvétel esetén az energiatanúsítványt az eladó készítteti el és az eladó is fizeti.

A 176/2008. (VI. 30.) Kormányrendelet rendelkezik azokról a szabályzokról, hogy ingatlan eladása esetén a vevőnek át kell vennie az eladótól az energetikai tanúsítványt eladótól. Ezt azt is eredményezi, hogy a tulajdonos kötelessége a tanúsítvány elkészítese, amennyiben nem rendelkezik ilyennel. Ebből következik, hogy a tanúsítás költségének eladónak kell kifizetni. Jó hír azonban, hogyha valaki már rendelkezik ilyen tanúsítvánnyal, akkor az 10 évig érvényes. Az érvényesség lejárta előtt nem kötelező ilyet dokumentumot készíteni. Amennyiben az ingatlanon nem történt korszerűsítés (nyílászáró csere, fűtéskorszerűsítés, szigetelés stb.) ha igen akkor új energetikatanúsítványt kell készítetni.

Bérbeadás

Bérbeadás esetén a bérbeadó fizeti az energetikai tanúsítványt.

A hatályos szabályok alapján bérbeadás során a bérlőnek kapnia kell egy energetikai tanúsítványt a bérbeadótól. Amennyiben a bérbeadónak nincs ilyen tanúsítványa, akkor egyet el kell készíttetnie, mindezt a saját költségén. A tanúsítványt pedig át kell adnia a bérlő számára, legkésőbb akkor amikor aláírják a bérleti szerződést.

Energetikai pályázat

Energetikai pályázatok esetében a tulajdonos fizetni a tanúsítványt.

Ha valaki energetikai korszerűsítési támogatásra pályázik, akkor tulajdonosnak kell elkészíttetnie a tanúsítványt. A energetikai pályázatoknál a kötelező melléklethez kell csatolni két darab energetikai szakvéleményt.

Új épület építése, építtetése

Új épület építése során az építtető készítteti a tanúsítványt.

Ha valaki új épületet épít, akkor a használatbavételi engedélyezhez és a tudomásulvételi eljáráshoz kötelező a tanúsítványt elkészítése. Ilyen esetekben az építtetőnek kell elkészítenie ezeket a dokumentumokat.

energetikai tanúsítvány minta

Mennyibe kerül az energetikai tanúsítvány?

Az elkészítés ára jellemzően 20-30 ezer forintos tétel, de ez nagy mértékben függ az ingatlan paramétereitől.

A konkrét árakról és feltételekről itt tájékozódhat:

Az energiatanúsítvány készítésének 7 egyszerű lépése van.

Szeretne tanúsítvány rendelni?

Keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeken!

ETANUS Mérnöki Iroda
Tel.: +36205520552
E-mail: etanus1@gmail.com