Mit jelent a fajlagos primer energiafogyasztás?

A fajlagos primer energiafogyasztás fontos tényező az energiatanúsítványban, azonban sokan nincsenek tisztában vele, hogy mit is jelent ez a kifejezés.

Az épületek energetikai tanúsítása során lényeges jellemző a fajlagos primer energiafogyasztás.

Fajlagos primer energiafogyasztás jelentése

Ennek definíciója: az adott lakás/épület egységnyi alapterületének 1 évre kiszámított energiafogyasztása, méghozzá primer energiában kifejezve.

fajlagos primer energiafogyasztás

A primerenergia az energiahordozók elsődleges, fosszilis energiában kifejezett értéke. Pl. elektromos energia felhasználása során az erőművi átalakítás és szállítási veszteségek miatt 2-3-szor annyi energiát fogyasztunk elsődleges (pl. gáz) energiahordozóból, mintha az elsődleges energiahordozót nem szállítanánk el hanem helyben hasznosítanánk.

A lakásoknál az energiafogyasztás a fűtési és meleg víz előállítási rendszer által használt energiát jelenti. Itt hozzá kell még venni az ezek előállításához szükséges villamos energiát is. A villamos energia a fogyasztói szokásoktól függ ezért nem számítandó bele az energiafogyasztásba.
A lakások energetikai tanúsítványában nem is kell figyelembe venni a villamos energia fogyasztást, azonban minden más vagyis nem lakó és szállásjellegű épület esetében azonban szükség van ennek felmérésére is, ha el szeretnénk készíttetni az energiatanúsítványt.

Az energetikai tanúsítás során pontos számítások eredményeképpen ráláthatunk arra, hogy milyen az adott épület energiafogyasztása és a betű jelzések alapján pedig képet kapunk arról, hogy milyen lakásunk energetikai állapota.

Hogyha arra vagyunk kíváncsiak, hogy milyen a lakásunk tényleges fogyasztása akkor nézzük meg a lakás zöldkártya összesítő lapján található fajlagos primer energiafogyasztást, mert ezt az adatot könnyen össze tudjuk hasonlítani más lakások energiafogyasztásával.

  • mértékegysége kWh/m2.

Ebből már könnyedén ki tudjuk számolni az ingatlanunk éves energiafogyasztását, hiszen csak a kapott adatot kell beszorozzuk az alapterülettel, ami szintén szerepel az energetikai tanúsítvány első oldalán.