Épületek A/V aránya

Az energetikai tanúsítvány és az energetikai besorolás sok-sok tényező függvénye. Az egyik ilyen az épületek A/V aránya, ami manapság is sok vitát generál az energetikai tanúsító szakemberek körében.

Az épületek A/V aránya egyenlő az épületek Felület/Térfogat arányával. Az A/V arány azért lényeges az energetikai tanúsítvány készítése során, mert nem mindegy, hogy egy lakás milyen formájú és milyen felületű külső formában helyezkedik el.

Manapság az épületek tervezői is egyre inkább törekednek arra, hogy minél kisebb lehűlő felületek legyenek az épületen.

ház A/V arány számítás

Az energetikai tanúsítók sokat vitatkoztak rajta, hogy szükség van-e egy lakás energetikai tanúsítványának elkészítésekor az egész épület felmérésére és A/V arányának kiszámolására, hogy ez mennyiben befolyásolja az energetikai értékeket.

Sokak szerint az épületek A/V arányának kiszámítása negatívan befolyásolja az energetikai besorolást és célszerű lenne egy új rendszer kidolgozása ennek a problémának az orvoslására.

Az energetikai tanúsítást végző szakemberek között vitát generál, hogy az épületek A/V arányának meghatározása milyen pontosságú legyen és egyáltalán szükség van-e rá.

Nem egy olyan épülettel lehet találkozni, amelynek formája és méretei miatt szinte lehetetlen meghatározni pontos felület/térfogat arányát vagy igencsak időigényes lenne.

Egyenlőre úgy látszik, hogy az épületek A/V arányának számítása továbbra is vitás kérdés marad az energetikai tanúsítvány készítése során.