Energiatanúsítvány: A passzív házak előnyei

Magyarországon még nem igazán elterjedtek a passzív házak, pedig igen sok előnnyel rendelkeznek, és rengeteg energiát spórolhatnánk meg általuk. A passzív házak energetikai tanúsítványa is előnyös besorolású ezáltal piaci értékük is nagyobb.


energiatanusitvany23A passzív házak lényege, hogy az eleve termelődő energiát hasznosítják újra, ezáltal csak nagyon kevés energiát használnak, vagyis nincsen szükség hűtési és fűtési rendszerre sem, mert a napenergiát vagy az épületben élő emberek által kibocsátott energiát hasznosítja.

  Ezen épületek energiatanúsítványa mindig kiemelkedő, de a passzív ház nem egyenlő azzal, hogy egy épület AA+-os energetikai tanúsítvány besorolású. Nagyon szigorú követelmények állítanak a passzív házak elé, nézzünk ebből néhányat:
 • Minden külső fallal rendelkező szobának nyitható ablakkal kell rendelkezni, hogy megfelelő legyen az átszellőzés.
 • A nagyobb felületű nyílászáróknál megfelelő beárnyékolásról kell gondoskodni, a keleti és nyugati irányba néző ablakoknál.
 • Minden passzívház esetében hővisszanyerős szellőzést kell alkalmazni.
 • Az energetikai tanúsítás követelményrendszere engedményeket tesz tagolt épülettömeg esetén, a passzív házaké pedig nem.
 • Az ablakok üvegezésének U értékének 0,80 W/(m²K) alatt kell lennie.
 • A fajlagos primer energiaszükséglet kisebb vagy egyenlő lehet 120 kWh/ (m²év). A primer energiaigény az lakás/épület egységnyi alapterületének egy évre számított energiafogyasztása.
  A passzív házak esetében nem utolsó szempont a jó energetikai tanúsítvány besorolás, de fontos még továbbá az is, hogy rengeteg energiát takaríthatunk meg egy ilyen épülettel, környezettudatosabb életet élhetünk és az egészségünkre is jó hatással van, hiszen a levegő minősége is sokkal jobb egy passzív házban, elkerülhetjük a dohosodást, párásodást és penészesedést, a megfelelő szellőztetésnek köszönhetően.
  A passzív házak fontos eleme a kiváló hőszigetelés, amely nem engedi, hogy bárhol is kiszökjön a meleg az épületből és az ilyen házak építési költsége körülbelül 30%-al magasabb, mint a hagyományos házaké és a befektetés hamar megtérül.

Nagy Nikoletta