Energetikai tanúsítvány: 2021-től

2021 nagy változásokat hoz az energiatanúsítvány világában. Az építkezőknek figyelembe kell venniük az új szabályozást, energetikai tanúsítvány szempontjából, amely jelentősen megdrágíthatja a beruházásokat.

energetikai tanúsítvány2021 január 1-től legalább BB energetikai tanúsítványra lesz szükségük, ha meg szeretné kapni a használatba vételi engedélyt a 7/2006 TNM rendelet 6. mellékletének alapján.

Miért van erre szükség?

Hazánkban az épületek jelentős százaléka elavultnak számít energiafelhasználás szempontjából. Az primerenergia felhasználás körülbelül 40 százalékban az épületekhez kötődik. Éppen ezért az Európai Unió évről évre szigorúbb követelményeket támaszt az energetikai tanúsítványban és az energetikai előírásokban, amit természetesen hazánknak is követnie kell.

Mit is jelent ez pontosan?

BB vagy annál jobb energetikai tanúsítványt csak azok az épületek kaphatnak amelyek megújuló energiaforrást hasznosítanak valamilyen módon. (napkollektorok, napelemek, hőszivattyúk, stb…) Valamint megszabja, hogy a megújuló részaránynak legalább 25 százaléknak kell lennie.
Az épületek fűtött térfogatát határoló szerkezetekre is vonatkozik az energiatanúsítványban fellépő szigorítások. 2021 től minden egyes szerkezetnek (falak, födémek, nyílászárók…) megfelelő hőátbocsátási tényezővel kell rendelkezniük.

Néhány példa:

külső falak 0,24 W/m2K
padlásfödém 0,17 W/m2K
pincefödém 0,26 W/m2K
külső nyílászárók (fa vagy PVC) 1,15 W/m2K

Fontos az épületek formája is és, hogy az egyszerűségre törekedjünk, minél kevesebb olyan felülettel, ahol a hő távozni tud. Illetve az építkezőknek oda kell figyelniük, hogy minden egyes szerkezeten a megfelelő vastagságú szigetelés legyen.

A szabályozás a már meglévő ingatlanokra nem vonatkozik.

Érdemes még 2020-ban elkészíttetni az energetikai tanúsítványt a használatba vételi engedélyhez, amennyiben már elkészült az épület, mert 2021-ben már nem biztos, hogy ugyanerre az épületre megkapjuk az engedélyt és ez jelentős kiadásnövekedéssel járhat.

Nagy Nikoletta