Energetikai tanúsítvány: Mit kell tudni a kazánokról?

Az energetikai tanúsítás szempontjából fontos, hogy egy ingatlan milyen kazánnal rendelkezik, hiszen a fűtési rendszerek is befolyással vannak otthonunk energetikai tanúsítvány besorolására.

energetikai tanusitasMilyen típusú kazánokat különböztetünk meg?

  • Létezik az alacsony és magas hőmérsékletű kazán. Az magas hőmérsékletű kazán praktikus ott ahol szűkösebb a hely a fűtési rendszer kialakítására. A legelterjedtebb módszer a központi radiátoros fűtés. Ha szeretnénk, választhatjuk a termosztatikus szelepekkel rendelkező rendszert, amivel minden helyiségben külön-külön tudjuk szabályozni a hőmérsékletet.
  • Az alacsony hőmérsékletű kazánoknál is jellemző a radiátoros fűtés, de találkozhatunk még padló vagy egyéb felületfűtésekkel is. Az energetikai tanúsítás során gyakran találkozhatunk ezzel a megoldással. Az alacsony hőmérsékletű fűtési rendszer lényege, hogy nem túl magas hőmérsékletű víz kering a rendszerben körülbelül 40 Celsius fokos.

Energiatanúsítvány: milyen hatásfokú kazánok léteznek?

Állandó hőmérsékletű vagy hagyományos kazán
Az állandó hőmérsékletű kazánok éves hatásfoka 80 százalék körüli, az energetikai tanúsítás szempontjából nem a leghatékonyabbak.

Alacsony hőmérsékletű kazán
Sokkal jobb akár 95 százalékos éves hatásfokkal rendelkeznek, és pozitívabb irányba befolyásolják az energetikai tanúsítvány besorolást is.

Kondenzációs kazán
Hatásfoka kiemelkedő,  105 százalékos is lehet és a távozó füstgázban rejlő energiát is hasznosítja. Az energetikai tanúsítás szempontjából korszerűnek számít. Egy 2016-os tervezett kormányrendelet szerint nemsokára már csak kondenzációs kazánra lehet használatbavételi engedélyt kapni.

Hőmérséklet szabályozás
Nemcsak a kazánok vízhőfoka lehet szabályozható, hanem termosztatikus szelepekkel és termosztát felszerelésével szabályozhatjuk a hőmérsékletet külön minden helyiségben. Ha megfelelő módon szabályozzuk a hőmérsékletet azzal rengeteg energiát spórolhatunk meg és javíthatunk ingatlanunk energetikai besorolásán.

Keringtető szivattyú
Ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy mennyi áramot használ a keringtető szivattyú, hiszen ha egy jól megválasztott például elektronikus szabályozású szivattyút választunk, azzal sok pénzt takaríthatunk meg a villanyszámlánkon.

Nagy Nikoletta