Energetikai tanúsítvány 2020-tól kötelező

Mi történt eddig?

Az Európai Unió 2010-ben megfogalmazott irányelvének megfelelően 2020-tól már Magyarországon is csak úgynevezett „közel nulla” energiaigényű épületek épülhetnek.

Az intézkedés célja az energiafogyasztás és környezetszennyezés csökkentése.

Az energetikai tanúsítvány szempontjából eddig is sok változás történt, amióta 2012. január 1-jén hazánkban is kötelezővé tették a köznyelvben csak épület-zöldkártyaként emlegetett okirat készíttetését minden eladásra és tartós bérbe adásra szánt ingatlan esetében.

2016-ban megváltozott az energetikai besorolás rendszere, aminek következtében az energetikai kategóriákat már két betűvel jelöljük. Erre azért volt szükség, hogy a 2016-os energiatanúsítványok jól megkülönböztethetőek legyenek a régiektől.

2018 január elsején újabb változások következtek az energetikai tanúsítvány világában. Bevezetésre került a költségoptimalizált követelmény szint. Szigorodtak a hőátbocsátási tényezők követelményértékei, az épület határoló szerkezeteknél pl. külső falak, födémek, nyílászárók. Az új épületeknek már ezeknek a szigorúbb követelményeknek kellett, hogy megfeleljenek, hogy megkaphassák a használatbavételi engedélyt.

energetikai tanúsítvány kötelező 2020

Mi lesz 2020-tól? Az energetikai tanúsítvány kötelező 2020-tól

2020-tól nagy változások várhatók az energetikai tanúsítvány háza táján. Az új ingatlanok esetében – legyen szó akár középületről, akár társas- vagy családi házról – nyilván továbbra is elvárás lesz, hogy az épületek szerkezete megfelelő hőátbocsátási tényezővel rendelkezzen. Az energiatanúsítványban bevezetik az úgynevezett „közel nulla” energiaigényű épületek építését, vagyis csak olyan épületeket lehet majd építeni, amelyek ezt a szintet elérik. Ebbe többek között beletartozik például az is, hogy az energiaigény legalább 25%-át megújuló energiaforrásból kell biztosítani. Mindenképp érdemes már most tájékozódni, mielőtt építkezésbe kezdenénk, mert az energetikai tanúsítványra vonatkozó követelmények várhatóan igencsak megváltoznak 2020-tól. A szigorítások legkésőbb 2020. december 31-én lépnek életbe.