Energetikai tanúsítvány Budapest : Fűtési rendszerek

Az energiatanúsítvány készítése során fontos kérdés, hogy egy ingatlan milyen fűtési rendszerrel rendelkezik, és igen erősen befolyásolja otthonunk energetikai besorolását, hogy mennyire korszerű fűtési rendszerrel rendelkezik.


energetikai tanusitvany

  Az energiatanúsítvány Budapest készítése során kiderül, hogy melyek a leggyakoribb fűtési rendszerek a fővárosban és, hogy melyik miért energiatakarékos, illetve kevésbé hatékony és milyen megtakarítási lehetőségek rejlenek a fűtési rendszerekben.

Egyedi fűtési rendszer

  • Ez a megfogalmazás tulajdonképpen azt jelenti, hogy a fűtés csak az adott ingatlan hőtermeléséről gondoskodik és semmilyen összefüggésben nem áll sem más lakásokkal sem pedig az épülettel. Ez a módszer azért ideális, mert egyénileg szabályozható, mindenki maga döntheti el, hogy mikor szeretné használni és mikor nem. Szabadon ki és bekapcsolható.

Ilyen például:

  • kazán
  • konvektor
  • elektromos hőtárolós kályha
  • kandalló

Az energiatanúsítvány Budapest készítése során az tapasztalható, hogy a konvektor és a kazán igencsak elterjedt a Budapesti ingatlanoknál, a konvektor nem túl korszerű, de egy megbízható rendszer, a cirkó pedig a legkorszerűbb hő termelő, amely a vizet felmelegíti és eljuttatja a radiátorokhoz.

Központi fűtési rendszerek

  • A központi fűtés gazdasági szempontból egy társasház esetében mindenképpen előnyösebb, mint egy egyedi fűtési rendszer. Arról nem is beszélve, hogy a az egyedi rendszerek hatásfoka elmarad a központiétól.

Az energetikai tanúsítvány Budapest

  • felmérések során észlelhető, hogy a központi fűtésnél

leginkább jellemző a radiátoros fűtés

  , elvétve a padlófűtés és egyéb felületfűtések. A központi rendszereknél leggyakrabban előfordul:

Távfűtés

A távfűtés jellemzően a panellakások esetében fordul elő. Lényege, hogy a hőenergiát egy központban állítják elő, ami sokszor távol esik az ingatlantól, és ezzel a hőenergiával melegítik fel a vizet amit utána vezetékeken keresztül szállítanak a lakásba. Ez a megoldás előnyös abból a szempontból, hogy a fűtési költség előre kiszámítható és már nagyon sok helyen egyedileg szabályozható és mérhető rendszer van kialakítva, azonban az egyedi fűtéssel szemben hátrányt jelent, hogy nem a lakás tulajdonosa dönti el, hogy mikor szeretné ki és bekapcsolni.

Házközponti fűtés

  • A házközponti fűtés esetében is hasonló a helyzet, azzal a különbséggel, hogy itt a szükséges hőmennyiséget az ingatlan tulajdonosok nem egy szolgáltatótól vásárolják, hanem a ház saját kazánnal rendelkezik, amely biztosítja a fűtést és sokszor a meleg vízellátást is a lakásokban. Az új építésű ingatlanok esetében Budapesten sokszor megfigyelhető ez a rendszer.

Bármelyik fűtési rendszer mellett is döntünk, mindig tájékozódjunk megfelelően és kérjük szakemberek segítségét. Egy jól megválasztott rendszer esetében sok energiát megspórolhatunk és javíthatunk ingatlanunk energiatanúsítvány besorolásán.

Nagy Nikoletta