CSOK változások és az energetikai tanúsítvány

2016-ban a szocpol új neve CSOK (Családok Otthonteremtési Kedvezménye), mely az új ingatlanok vásárlása mellett, használt lakások és családi házak vásárlására, illetve bővítésére is igénybe vehető.

Idén már nem követelmény az energetikai tanúsítvány a támogatás igénybevételéhez, de ez nem azt jelent, hogy nincs rá szükség az adásvételkor. Ha el szeretnénk, adni lakásunkat ugyanúgy el kell készíttetnünk az energetikai tanúsítványt, csak míg tavaly nagy mértében számított, hogy milyen energiatanúsítvány besorolást érünk el, az új törvények szerint ez már lényegtelen.

A CSOK összege is megváltozik: az új ingatlanok építése illetve vásárlása esetén nincsen változás, mindössze annyi, hogy most már 30 millió forintnál többet érő ingatlanokra is igényelhető.

A változás csak a használt lakásokat érintette: a négyzetmétersávot eltörölték (csak a minimum van meghatározva). A használt lakások értéke nem haladhatja meg a 35 millió Ft-ot.

Használt ingatlanra mostantól

  • 1 gyermeknél 600 ezer Ft
  • 2 gyermeknél 1,430 millió Ft
  • 3 gyermek esetén 2,2 millió Ft
  • 4 vagy több gyermek esetén 2,75 millió Ft igényelhető

Itt sem követelmény, hogy energetikai tanúsítványban megfelelő besorolás szerepeljen, de az adásvételnél az eladónak, ugyanúgy megmaradt azon kötelezettsége, hogy energetikai tanúsítványt állíttasson ki az ingatlanáról, amit értékesíteni szeretne.