Az energetikai tanúsítvány története

Az energiatanúsítvány története szoros összefüggésben áll a klímaváltozással. A 19. század végén elterjedt az elektromosság, melynek eredményeképpen az energiafelhasználás hatalmas méreteket öltött, de ekkor még nem volt fontos szempont az energetikai tanúsítványban meghatározott hatékonyság.


energiatanusitvány 06Az emberek először azt gondolták, hogy az energia előállítása olyan olcsó, hogy foglalkozni sem érdemes vele, de később észrevették, hogy a föld természetes energiaforrásai is végesek.

Az olaj árának növekedése, a gazdasági válságok és a klímaváltozás és annak környezetkárosító hatása vezetett odáig, hogy csökkentenünk kellett az energiakiadást, és egyben az energiatanúsítvány bevezetéséhez is.

Fontos célkitűzés lett az épületek energiahatékonyságának javítása és ebben nyújtott nagy segítséget az energetikai tanúsítvány.

Az energiatanúsítvány készítése során többek közt számításba veszik az épület szigetelését, a hűtő és fűtő berendezéseket. Az energetikai tanúsítvány fő célja az energiaszükséglet minimalizálása és, hogy elősegítse a megújuló energiák arányának növekedését.

Az energiatanúsítvány fontosságát hangsúlyozza, hogy készíttetése egyre szélesebb körben kötelező.