Tévhitek az energetikai tanúsítvány kérdéskörével kapcsolatban

Néhány tévhit ami gyakran felmerül az energetikai tanúsítvánnyal kapcsolatban. Most segítünk eloszlatni a félreértéseket!

 • energetikai tanusitvany 13Ha az épületre, amiben a lakás van készült energiatanúsítvány, akkor a lakásra külön nem kell készíttetni lakászöldkártyát:
  Hogyha a társasház rendelkezik hiteles energetikai tanúsítvánnyal az természetesen vonatkozik a benne lévő lakásokra is, azonban ez nem elegendő akkor ha az ingatlanunkat eladni vagy bérbe adni szeretnénk. Ilyen esetekben külön a lakásra is el kell készíttetnünk az energiatanúsítványt.
 • Ha ugyanabban az épületben készül tanúsítvány két különböző lakásra, akkor mindkettőnek ugyanazt az energetikai besorolást kell kapnia:
  Az energetikai tanúsítvány, e-tanúsítás készítésénél nagyon sok szempontot veszünk figyelembe, ezért egyáltalán nem biztos, hogy két lakás ami ugyanabban a társasházban van, ugyanolyan energiatanúsítvány besorolást fog kapni. Akár több kategória eltérés is lehet attól függően, hogy mekkora a lakás mérete, milyenek a nyílászárók, hol helyezkedik el a lakás az épületen belül, milyen a fűtési és meleg víz ellátási rendszere és így tovább…
 • Ha egy lakás energetikai tanúsítvány besorolása rossz lesz akkor, azt a lakást nem lehet eladni.
  Az energiatanúsítvány,e-tanúsítás készítés jogszabály szerint kötelező az ingatlanok eladásánál, azonban ha a lakás zöldkártya rossz minősítésű lesz az semmilyen szankcióval nem jár, csupán a vevőt tájékoztatjuk vele és törvényileg nem vagyunk kötelesek felújítani az ingatlant a jobb energetikai tanúsítvány besorolás miatt.
 • Hogyha a lakás alapterülete nem éri el az 50 négyzetmétert akkor nem szükséges energetikai tanúsítványt készítetnünk az eladáshoz:
  Ha a egy lakás területe kisebb mint 50 négyzetméter, de az épület hasznos alapterülete, amelyben található a lakás nagyobb mint 50 négyzetméter akkor kötelező elkészíttetnünk rá az energiatanúsítványt ha értékesíteni vagy bérbe adni szeretnénk.

Nagy Nikoletta