Mi is az energetikai tanúsítvány és mit nyerünk vele?

Az energetikai tanúsítvány egy olyan dokumentum, amely megmutatja az épületek energiafelhasználásának hatékonyságát, ami fontos tényező az ország gazdasági mérlegét, valamint az egy es lakások energiaköltségét tekintve.


  • 2009 január 1-én, hatályba lépett az a kormányrendelet mely szerint az új épületek építésekor el kell készíttetni az

energetikai tanúsítványt

  • .

   • Kötelező még továbbá

elkészíttetnünk az energiatanúsítványt

   • az üdülőházak átminősítéséhez lakóházzá
   • ha meglévő épületet szeretnénk eladni
   • illetve az egy évet meghaladó bérbeadásnál is

Az energetikai tanúsítvány és az e-tanúsítás bevezetése alapjaiban változtatja meg az lakásvásárlás és forgalmazás rendszerét, hiszen az eladó és a vevő érdeke is, hogy az ingatlan minél jobb energetikai tanúsítvány besorolással rendelkezzen.

Minél jobb besorolású egy ingatlan annál energiahatékonyabb, és ez segít megállapítani a piaci értékét is, bár a rossz besorolásnak egyenlőre nincs következménye a tanúsítvány csupán tájékoztató jellegű.

Magyarországon még nincs hagyománya annak, hogy a vevők az energiatanúsítvány besorolását is figyelembe vegyék a lakás vásárlásakor, külföldön annál inkább sokat számít, hogy egy ingatlan energiatanúsítvány besorolása milyen lesz.

Sokan belefuthattak már abba, hogy kibéreltek vagy megvásároltak egy ingatlant, amiről később kiderült, hogy az még sem olyan energiatakarékos, mint amilyennek elsőre tűnt. Az energetikai tanúsítvány nagy segítség ebből a szempontból, mert átfogó képet kapunk általa az ingatlan állapotáról, illetve szakemberek segítenek abban, hogy milyen újítások szükségesek ahhoz, hogy a lakás korszerűbb legyen energetikai szempontból és jobb besorolást kaphasson.

Nagy Nikoletta