Mi az az intelligens otthon?

Az intelligens otthon lényege, hogy az épület energetikai, elektromos erőforrásait egy számítógép szoftvere vezérli ennek közbenjárásával tudjuk akár mobilkészülékünkről vagy a régi jól bevált módszerrel kapcsolókról vezérelni, illetve maga a program a személyes jelenlétnek köszönhetően maga a fizikális valóság, jelenlét alapján képes döntést hozni.

Az intelligens otthon funkciója, hogy az épület hő termelőit egy program segítségével tudjuk központilag mobilunkról vagy az ingatlanban található kapcsolókkal szabályozni. Számos érzékelő segít ennek szabályozásában melyek az emberi hő leadás, hő veszteség, hő igény figyelembevételével kikalkulálja a szükséges igényt. Ezért van jelentős szerepe és befolyása az energetikai tanúsítás szempontjából.

A lakások, házak elérhető intelligens fokozatai:

  • Mobilkészülékről, távvezérlés külön-külön vezérelhető hő leadók, hő termelők…
  • Néhány alapfunkciók összehangolása, pl.: fűtés, hűtés, árnyékolók..
  • Az összes energetikai egység párosítása.Az ingatlan energetikai berendezésein kívül a háztartási eszközök, mobilkommunikációs egységek, is össze vannak párosítva egymással. E funkció van legjobb eredménnyel az energia tanúsítás elkészítésekor. Az energetikai tanúsítvány Budapesten a legszembetűnőbb ezen a területen, a statisztikák alapján.

Nagy Nikoletta