Energiatanúsítvány

2012 január 1-től Magyarországon is kötelezővé tették az energetikai tanúsítvány készítését az ingatlanokra. Az energetikai tanúsítvány vagy ahogy a közhasználatban elterjedt energiatanúsítvány legfőbb célja az ingatlanok osztályokba sorolása, vagyis a tájékoztatás és a viszonyíthatóság megkönnyítése.

energetikai-tanusitvanyAz energetikai tanúsítvány tartalma:

   • összefoglaló lap
   • számítás
   • javaslati rész

Az energiatanúsítvány készítése során az ingatlan energia használatát hasonlítjuk össze az ideális esetben elérhető paraméterekkel.

Az épületek minősítési osztályai:

Az alábbi táblázatban összefoglaljuk, hogy jelenleg milyen lehetséges energetikai besorolást kaphat egy ingatlan. Az energiatanúsítvány besorolás alapja az összesített energetikai jellemző és a követelményszint százalékos aránya.

A közel nulla energiaszint a BB kategória aljához van rögzítve, uniós előírás szerint.

Az összes többi energiatanúsítvány kategóriát ehhez viszonyítjuk és a százalékos eltérés alapján történik az ingatlanok besorolása az egyes kategóriákba.

2016-tól szigorodtak a követelmények és ezért alakult ki az új dupla betűjelzéssel ellátott skála, hogy a korábbi enyhébb követelményeknek megfelelő energetikai tanúsítvány besorolással ne lehessen összekeverni.

Nem minden esetben kötelező megcsináltatnunk a zöldkártyát, nem kell elkészíttetnünk például:

   • az 50 m2-nél kisebb alapterületű épületekre
   • évente 4 hónapnál kevesebbet használt épületekre
   • a hitéleti rendeltetésű épületekre
   • a mezőgazdasági rendeltetésű épületekre

A törvény azon részét, hogy 50 négyzetméternél kisebb területű épületekre nem kötelező az energiatanúsítvány sokan félre értelmezik, már többen kerestek minket is ezzel a problémával.

Ez nem azt jelenti, hogyha például én egy 40 négyzetméteres lakással rendelkezem, akkor nem szükséges csináltatnom ilyen tanúsítványt, hiszen az épület alapterülete, amiben a lakásom található jóval meghaladja, az 50 négyzetméteres határt ezért kell, hogy rendelkezzek energetikai tanúsítvánnyal, ha el szeretném adni vagy bérbe adni az ingatlanomat.

Nagy Nikoletta