Energiatanúsítvány: passzív házak előnyei

Az energetikai tanúsítványt 2012 január elseje óta kötelezően el kell készíttetnünk minden eladásra szánt ingatlanra. Azzal a céllal,hogy a magyar ingatlantulajdonosok is egyre jobban törekedjenek az energiatakarékosságra, melynek egyik eszköze lehetne a passzív házak építése.

energiatanusitvany

    • Magyarországon még nem igazán elterjedtek a passzív házak, pedig igen sok előnnyel rendelkeznek, és rengeteg energiát spórolhatnánk meg általuk.

A passzív házak
energetikai tanúsítványa

    • is

előnyös besorolású

    • ezáltal piaci értékük is nagyobb.

A passzív házak lényege, hogy az eleve termelődő energiát hasznosítják újra, ezáltal csak nagyon kevés energiát használnak, vagyis nincsen szükség hűtési és fűtési rendszerre sem, mert a napenergiát vagy az épületben élő emberek által kibocsátott energiát hasznosítja.

Ezen épületek energiatanúsítványa mindig kiemelkedő, de a passzív ház nem egyenlő azzal, hogy egy épület AA+-os energetikai tanúsítvány besorolású. Nagyon szigorú követelmények állítanak a passzív házak elé, nézzünk ebből néhányat:

Minden külső fallal rendelkező szobának nyitható ablakkal kell rendelkezni, hogy megfelelő legyen az átszellőzés.
A nagyobb felületű nyílászáróknál megfelelő beárnyékolásról kell gondoskodni, a keleti és nyugati irányba néző ablakoknál.

Minden passzívház esetében hő visszanyerős szellőzést kell alkalmazni.

Az energetikai tanúsítás követelményrendszere engedményeket tesz tagolt épülettömeg esetén, a passzív házaké pedig nem.

Az ablakok üvegezésének U értékének 0,80 W/(m²K) alatt kell lennie.
A fajlagos primer energiaszükséglet kisebb vagy egyenlő lehet 120 kWh/ (m²év). A primer energiaigény az lakás/épület egységnyi alapterületének egy évre számított energiafogyasztása.

A passzív házak esetében nem utolsó szempont a jó energetikai tanúsítvány besorolás, de fontos még továbbá az is, hogy rengeteg energiát takaríthatunk meg egy ilyen épülettel, környezettudatosabb életet élhetünk és az egészségünkre is jó hatással van, hiszen a levegő minősége is sokkal jobb egy passzív házban, elkerülhetjük a dohosodást, párosodást és penészesedést, a megfelelő szellőztetésnek köszönhetően.

A passzív házak fontos eleme a kiváló hőszigetelés, amely nem engedi, hogy bárhol is kiszökjön a meleg az épületből és az ilyen házak építési költsége körülbelül 30%-al magasabb, mint a hagyományos házaké és a befektetés hamar megtérül.

Nagy Nikoletta