Energiatanúsítvány: Panellakások

Minden eladásra és tartós bérbe adásra kötelezően el kell készíttetnünk az energetikai tanúsítványt, amely megmutatja az adott ingatlan energiahatékonyságát.


  Sokakban felmerül a kérdés, hogyan lehetséges az, hogy a panellakások sokszor
  jobb energetikai tanúsítvány besorolást érnek el, mint amire a tulajdonosok számítanak.

  Magyarországon körülbelül 580 000 paneles technológiával épült lakás található és a budapesti lakosság egyharmada él lakótelepeken. Az utóbbi időben igen csak felmentek a panellakások árai az ingatlanpiacon amelynek egyik oka lehet, hogy a fenntartási költségük igen alacsony.

  Az egyik oka, hogy ezek a lakások jobb energetikai tanúsítvány besorolást érnek el a panelokba eleve beépített hőszigetelés és, hogy általában a lépcsőházaik fűtöttek, ami szintén sokat számít az energetikai tanúsítás során.

  Egyre több panel épület vesz részt a panel programban, melynek eredményeképpen tovább javul az energetikai besorolásuk és sokszor megelőzik a téglaépítésű ingatlanokat is. Illetve egyre több panel épületnél figyelhető meg, hogy napkollektorokat alkalmaznak a meleg víz rásegítéshez, aminek következtében sokszor a legjobb energetikai tanúsítvány kategóriák egyikébe esnek.

  A panel program keretében az épület külső hőszigetelést kap és sok épületben a régi nyílászárókat is újakra cserélik, melynek következtében ezek az ingatlanok sokkal energiatakarékosabbak lesznek.

  Egy teljes körű felújítással az energiaköltségek akár 60 százaléka is megtakarítható, ami egy körülbelül 50-60 négyzetméteres lakásnál éves szinten akár százezer forint fölötti megtakarítást is jelenthet.

   A hőszigetelés előnyei:

  • védi az épület szerkezetét
  • meggátolja a víz beszivárgását
  • csökkenti a CO2 kibocsátást
  • véd a túlzott felmelegedés és lehűlés ellen
  • megoldhatja a penészesedés problémáját
  • gyorsan megtérülő beruházás
  • növeli az ingatlan értékét
  • jobb energetikai tanúsítvány besorolást eredményezhet

  Energetikai tanúsítvány Budapest készítése során tapasztalható, hogy egy panel programban részt vett, új nyílászárókkal rendelkező, az épületen belül kedvező elhelyezkedésű lakás általában a 2016-os követelményeknek miatt elérhető legjobb energiatanúsítványt kap vagyis CC besorolást az energiatanúsítványban.

  Míg ezzel szemben a hőszigeteléssel nem rendelkező épületek akár több kategóriával rosszabb energiatanúsítványt kaphatnak.

Nagy Nikoletta