Energiatanúsítvány: miért hasznos?

Az energetikai tanúsítvány vagy lakászöldkártya az a közokirat, amely megmutatja az épületek energiafelhasználásának hatékonyságát, ami fontos tényező az ország gazdasági mérlegét, valamint az egyes lakások energiaköltségét tekintve.


energiatanusitvany

  2009 január 1-én, hatályba lépett az a kormányrendelet mely szerint az új épületek építésekor el kell készíttetni az energiatanúsítványt vagy lakászöldkártyát. Kötelező még továbbá elkésztetnünk a tanúsítványt

  • az üdülőházak átminősítéséhez lakóházzá
  • ha meglévő épületet szeretnénk eladni
  • illetve az egy évet meghaladó bérbeadásnál is.

  Az energetikai tanúsítvány és az e-tanúsítás bevezetése alapjaiban változtatja meg az lakásvásárlás és forgalmazás rendszerét, hiszen az eladó és a vevő érdeke is, hogy az ingatlan minél jobb energetikai tanúsítvány besorolással rendelkezzen.

  Minél jobb besorolású egy ingatlan annál energia-hatékonyabb, és ez segít megállapítani a piaci értékét is.

  Magyarországon még nincs hagyománya annak, hogy a vevők az energiatanúsítvány besorolását is figyelembe vegyék a lakás vásárlásakor, külföldön annál inkább sokat számít, hogy egy ingatlan energiatanúsítvány besorolása milyen lesz.

  Sokan belefuthattak már abba, hogy kibéreltek vagy megvásároltak egy ingatlant, amiről később kiderült, hogy az még sem olyan energiatakarékos, mint amilyennek elsőre tűnt.

  Az energetikai tanúsítvány nagy segítség ebből a szempontból, mert átfogó képet kapunk általa az ingatlan állapotáról, illetve szakemberek segítenek abban, hogy milyen újítások szükségesek ahhoz, hogy a lakás korszerűbb legyen energetikai szempontból és jobb besorolást kaphasson.

  Ha otthonunk eladásán vagy tartós bérbe adásán gondolkozunk érdemes minél előbb elkészíttetnünk az energetikai tanúsítványt. Nem kell aggódnunk a lejárati idő miatt hiszen az energiatanúsítvány tíz évig érvényes.

   Nagy Nikoletta